18. Dezember 2007

Ciasteczka cytrynowe

150g maki
100g masla
50g cukru
2 zoltka
skorka z jednej sparzonej cytryny albo zapach cytrynowy
sok z cytryny
szczypta proszku do pieczenia

cytrynowa polewa
czekolada/polewa czekoladowa


Z wszystkich skladnikow zagniesc ciasto, owinac w alufolie i zostawic na godzine w lodowce. Rozwalkowac i pociac na paski 1x3cm dlugie. Ulozyc na blaszy wylozonej papierem do pieczenia i piec w 180°C przez 10 minut. Ciasteczka ostudzic.
Z jednej strony makac w polewie cytrynowej i zrobic zygzaki czekoladowe. Zostawic zeby zastyglo.





 zrodlo

17. Dezember 2007

Sexowne ciasteczka

Z pomyslu hany, a wykonania gagatka:



Z przepisu na ciasteczka maslane

15. Dezember 2007

Domek z piernika (Baby Jagi) 2007

200g miodu
100g cukru
50 g margaryny
2 jaja
500g maki
1 lyzeczka cynamonu
przyprawa do piernika
1 op. proszku do pieczenia
zrodlo

Miod i cukier wymieszac podgrzewajac w garnku. Ostudzic.
Jajka i margaryne utrzec. Dodac ostudzony miod, przyprawy, proszek do pieczenia i czesc maki. Zarobic. Po czym dodac reszte maki i zarobic do konca. Rozwalkowac na podsypanym maka blacie na rowna grubosc. I wycinac elementy domku.


Wystarczy wydrukowac i wyciac.
W sumie ma byc: 2x dach, przod i tyl, i 2x sciany boczne.
Ja jeszcze zrobilam: okienice, plotek, komin, kotka i podstawke pod caly domek, ale to jest juz dowolne - co Wasza i dzieci fantazja wymysli.

Wszystkie elementy upiec w nagrzanym do 200°C piekarniku, przez ok. 15-20 minut (zalezy od wielkosci elementow, bo male elementy sie szybciej upieka niz duze)

Ostudzic. W tym czasie mozecie przygotowac "klej" tzn.
1 bialko
250g cukru pudru

Bialko ubic na sztywno i pod koniec dosypywac powoli cukier i ubijac.
Jak elementy ostugly to polaczyc je i dac mi z ok. pol godziny wyschnac.

Teraz tylko zostala juz dekoracja. :D
Na ktora potrzebujemy znowu ubita piane z bialka i cukru pudru (dokladnie tak jak powyzej zrobic jeszcze raz), ktora bedzie sluzyc za snieg i sopelki, oraz rozne, kolorowe cukierki.

Milej zabawy. :)


Ten domek zrobilam razem z moim 2-letnim synkiem. :D












8. Dezember 2007

Pierozki z feta

1 op. ciasta francuskiego
200 fety
oliwki (moga byc i zielone i czarne)
peperoni ze sloiczka
mozna tez kapary dodac
pieprz
slodka papryka

Ciasto francuskie pokroic na kwadraty.
Fete pokruszyc. Reszte pokroic drobno i wymieszac, doprawic do smaku.
Na kazdym kwadracie polozyc troche farszu i zlozyc na pol przeciwlegle rogi i skleic. (lekko zmoczone palce ulatwia sprawe jakby byl problem).
Ulozyc na blaszy i upiec w nagrzanym piekarniku do 180°C, przez ok 20-25 minut.



 



Do tego tzatziki. :)

Muffiny bananowo-czekoladowe (malpki)

250g maki
1 op. proszku do pieczenia
troszke sody
szczypta soli
ok. 30 g kakao
100g cukru

Wszystko wsypac do miski i wymieszac.

W drugiej misce mieszamy mokre skladniki:

rozgniatamy widelcem 2 banany
2 jaja rozbeltujemy
80 ml oleju (albo 80g masla, ktore nalezy rozpuscic)
150g jogurtu

Wszystko mieszamy.

Potem dodajemy do suchym skladnikow i dokladnie je mieszamy.
Piekarnik rozgrzac do 180°C, ciasto rozlozyc do muffinowych foremek i piec 20 minut.

Muffiny ladnie pachna i sa przepyszne.
Do tego sa bardzo lekkie i puszyste - tutaj dowod:


 



Z gotowych muffinek zrobilam urodzinowe malpki.
100g polewy czekoladowej
oplatki (oblaten okragle)

Czekolade rozpuscilam w wodnej kapieli.
Przy pomocy patyczna zrobilam z czekolady na jednym oplatku oczy, na drugim buzie. Jeden oplatek przekroilam na pol. Z dwoch stron zrobilam naciecie i wsadzilam po pol oplatka, co stworzylo uszy.
Na gorze posmarowalam czekolada i przykleilam oplatki z oczami i buzia.



 



zrodlo

2. Dezember 2007

Drozdzowkowy mix

Drozdzowki z serem to smak z mojego dziecinstwa, ktore piekla babcia.
Teraz pieke je sama. :-D

1/2 kg maki
35g drozdzy swiezych
250 ml mleka
3 lyzki oleju
100g cukru
szczypta soli
cukier waniliowy
1 jajko

Drozdze wymieszac z lyzeczka cukru az stana sie plynne.Ok. 50 ml mleka podgrzac i razem z lyzka maki i plynnymi juz drozdzami wymieszac i rozstawic rozczyn w cieplym miejscu, zeby urosl.
W tym czasie przygotowuje reszte skladnikow: maka, reszta mleka, olej, cukier, sol, cukier waniliowy i zoltko (bialko odlozyc do posmarowania). Jesli rozczyn urosl to dodaje i wszystko zagniatam. Zostawiam by uroslo.

Masa serowa:
ok. 250g twarogu
cukier (ilosc do smaku)
cukier waniliowy
skorka z ok. polowy cytryny (najlepiej bio i sparzonej)
1 jajo

Najpierw mieszam ser z cukrami i skorka by okreslic jego slodkosc. Dopiero potem mieszac z jajkiem dokladnie, na gladka mase.

Jak ciasto uroslo to rozwalkowac, pokroic odpowiednio, dac ser i zwinac. Ciasto posmarowac bialkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C ok. 25 minut. (+/-)





 



Te drozdzowki mozna rowniez zrobic z dzemem, z nutella, nougatem, budyniem czy owocami.

1. Dezember 2007

Biedronki

Male przekaski w zabawnym ksztalcie.

pumpernikel albo chleb tostowy
okragle serki (baby bell)
lyzka majonezu
1 lyzeczka musztardy
szczypiorek
ketchup
sol, pieprz


Baby bell przekroic na pol i potem jeszcze raz wzdluz.
Z pieczywa wykroic krazki o podobnej srednicy jak ma ser.
Majonez + musztarda wymieszac razem i doprawic do smaku. Posmarowac nia chleb, na to polozyc ser wtykajac ze szczypiorki rozczki i rozbiac z ketchupu kropki.
Mozna ulozyc je na lisciach salaty, wygladaja jeszcze fajniej.
Tutaj zdjecie bez salaty, bo wpadlam na ten pomysl juz po zrobieniu zdjec i nie mialam juz czasu na powtorke. ;)






W srodku sa koreczki-paleczki.


19. November 2007

Rolladen aus Schinken (Roladki szynkowe)

6 St. Schinken
300g Hackfleisch
Knobi
Papriky edelsüß
salz, pfeffer
Kräuter

Hackfleisch mit Knobi (gespresst) und Kräuter vermischen.
Auf jede St. Schinken Fleisch geben und rollen. In Auflaufform legen.



Tomatensosse machen. Das schreibe ich nicht, weil fast jede es kennt und auf seine Art und Weise macht) i auf Rolladen geben. Man kann noch mit Käse bestreuen. Dann bei 180°C ca. 30 minuten backen.

__________________________


6 plasterkow szynki gotowanej
300g miesa mielonego
czosnek
papryka slodka
sol, pieprz
ziola wloskie

Mieso mielone wyrobic razem z wycisnietym czosnkiem i przyprawami.
Na kazdy plaster szynki polozyc troche miesa, zawinac i ulozyc w formie zaroodpornej, laczeniem do dolu.

Zrobic sos pomidorowy (nie pisze, bo to prawie kazdy zna i ma swoj sposob :D ) i zalac roladki. Zeby bylo szybciej mozna uzyc gotowy sos z butelki, i zamiast pomidorowego mozna wziasc np. cyganski. ;).
Jak ktos lubi - posypac startym zoltym serem.

Do nagrzanego pieca na 180°C na ok. 30 minut.

Tygrysek (i wariacje tego ciasta)

Ciasto zwane tygrysem albo bardziej popularne pod nazwa zebra. ;)

Proste, szybkie i smaczne.


2 i pol szklanki maki
4 jaja
1 szklanka mleka (ja daje wody, wychodzi tak samo smaczne a oszczedzam kalorie)
2 szklanki cukru
1 niepelna szklanka oleju
2 plaski lyzeczki proszku do pieczenia

Jaja wymieszac z cukrem, dodac reszte skladnikow i zmiksowac na gladka mase. (ja czasami wrzucam wszystko jak leci do miksera i wlaczam ;) ) Potem podzielic na dwie czesci i do jednej dodac 3 lyzki kakao, do drugiej 3 lyzki maki i wymieszac.
Piec rozgrzac na 160°C. Do okraglej formy (nie trzeba natluszczac)na srodku nalac 3 lyzki bialego ciasta, potem znowu w srodek 3 lyzki ciemnego ciasta, znowu na srodek formy bialego i tak dalej, by utworzyly sie paski.
Do pieca na 35-40 minut.






Z tych samych skladnikow mozna zrobic rowniez ciasto kakaowe - dodac z 5 lyzek kakao, wymieszac i wylac do formy.


Rowniez jako ciasto - szybkie - owoce sie super nadaje. Wszystkie skladniki wymieszac, wylac na forme i na gorze ulozyc swieze owoce w lecie, w zimie owoce odsaczone z kompotu albo rozmrozone.

11. November 2007

Chalka

550g maki
42g drozdzy (swiezych)
pol szklanki cieplego mleka
1 jajo
2 lyzki masla
4-6 lyzek wody
2-3 lyzki cukru


do posmarowania uzylam mleka, ale mozna uzyc tez zoltko. Mozna rowniez posypac jeszcze kruszonka, sezamem, albo makiem.


Drozdze rozetrzec z lyzka cukru az stana sie plynne. Zalac je cieplym mlekiem i rozmieszac z 3 lyzkami maki (odebrane z calosci maki z przepisu)i zostawic rozczyn zeby urosl. Do miski wsypac make, jajo, cukier, rozpuszczone maslo, rozczyn i wode. (najlepierw dac 4 lyzki i jak bedzie potrzeba do dopiero dodac kolejne lyzki wody, bo to zalezy od pozostalych skladnikow, raz potrzebuje wiecej raz nie) Zagniesc porzadnie i zostawic zeby wyroslo. Jak znacznie podwoi swoja objetosc to podzielic ciasto na 3 czesci (robie walek i kroje na trzy). Kazda czesc znowu walcuje, zeby mialy rowne dlugosci. Lacze na gorze i zaplatam jak warkocz. Konce ciasta podwijam pod spod. Ukladam na blaszy wylozonej papierem do pieczenia i zostawiam znowu w cieplym miejscu, zeby podroslo, w tym czasie nagrzewam piekarnik na 200°C. Przed wsadzeniem do pieca posmarowalam mlekiem. Mozna posypac sezamem, kruszonka, makiem ... wsadzam do pieca na ok. 25-30 minut.

Zjadamy sama, albo z maslem, albo nutella, albo dzemem.
Do tego cieple mleko albo kakao i rozgrzewajace jesienno-zimowe sniadanie gotowe. :D






Pieczony kozi ser z patelni

Das Rezept findet ihr da - Schafskäse aus der Pfanne
____________________________
plaster sera koziego (ew. feta)
dobra oliwa
1 srednia cebula
1-2 zabki czosnku
1-2 pomidory
garsc oliwek zielonych
garsc oliwek czarnych
pfefferonen (to sa peperoni w zalewie)
ziola

na patelni rozgrzewam oliwe
wrzucam posiekany czosnek i cebule w piorka, zmniejszam "ogien", by odrazu nie za bardzo sie przypiekly (bo beda gorzkie)
na srodku plaster sera owczego
klade peperoni po bokach
kroje pomidor w plastry i dorzucam razem z oliwkami
i zapiekam to wszystko na patelni pod przykryciem
posypuje ziolami
do tego bagietka pokrojona w male kromeczki albo ciabatta

podaje to na tej samej patelni
na koniec ta oliwe ktora przeszla tymi aromatami podczas pieczenia "wyjadami" maczajac bagietke w niej.




 

8. November 2007

Conieco na francuskim

ciasto francuskie [z jednej rolki wyszlo 8 placuszkow]
rozne sosy [mialam: chinski slodko-kwasny, barbecue i salsa]

mieso indyka/kurczaka

cebula

pomidor

ser zolty starty
pieprz, sol

Indyka obsmazylam na masle [niezdrowo, ale potem ma fajniejszy smak]. Przyprawilam sola i pieprzem. Cebule pokroilam w plastry i porodzielalam na kolka. Pomidor w cienkie plastry. Ciasto francuskie przecielam na 8 czesci i kazdy prawie-kwadrat pozawijalam do srodka rogami, smarujac przedtem troszke woda zeby sie skleilo. Posmarowalam sosami. Poukladalam cebulem mieso, ser i pomidora. Upieczone mozna jesc w reku, jak kanapki. 8 sztuk bylo akurat dla 2 osob. Ale na nieduzy glod. ;)


4. November 2007

Wegierskie szaszlyki mielone

0,5 kg miesa mielonego
3-4 zabki czosnku
1 cebula
2 lyzeczki slodkiej papryki
suszony majeranek
lyzka kwasnej smietany
sol i pieprz

Do miesa dodac zmiazdzowy czosnek i starta cebule. Dodac przyprawy i smietane i wszystko razem dobrze wyrobic. Po czym podzielic na 8 porcji i kazdy patyk obkleic miesem tworzac taka jakby kielbaske.
Usmazyc na patelni albo grilowac, z kazdej strony.


31. Oktober 2007

Spaghetti z feta

makaron (u mnie byl spaghetti ale moze byc kazdy inny) ugotowac.

1 cukinia
1 opakowanie serka typu Brunch albo Philadephia z ziolami
1 mala cebula
lyzeczka oliwy
1-2 pomidorow (w zaleznosci od wielkosci)
1 op. sera feta (ok. 200g)
2 lyzki mleka

Cebule pokroic w kostke i na lyzeczce oliwy lekko podsmazyc. Cukienie umyc, osuszyc i pokroic w plasterki albo polplasterki. Podsmazyc. Dodac serek i mleko i pogrzac, jak sie rozpusci.
Wymieszac z makaronem. Rozlozyc na talerz. Pomidory obrac ze skory i pokroic w kostke. Rozlozyc na gorze, razem z pokruszona feta.


28. Oktober 2007

Sernik - ktory sie nie zapada.

Kruche na dol:
150g maki
5 lyzek cukru pudru
100g masla
2 zoltka

Masa serowa:
750g twarogu
250g mascarpone
1 szklanka cukru
1 op. cukru waniliowego
6 jaj
5 plyskich lyzek maki pszennej
6 plaskich lyzuk maki ziemniaczanej
160 ml mleka
50 g roztopionego masla

Wlaczylam piekarnik na 200°C by sie nagrzewal a w tym czasie z pierwszych skladnikow zagniotlam ciasto i wylozylam nim okragla (26cm) forme. Ponakluwalam widelcem i wstawilam do pieca na 10 minut. W tym czasie rozdzielilam jaja i z bialek ubilam piane, pod koniec ubijania dodawalam powoli cukier i caly czas miksowalam. Potem z pozostalych skladnikow czyli zoltka, maki jednej i drugiej, cukru waniliowego, mleka, roztopionego i schlodzonego masla i obu serkow utarlam mase. Na koniec polaczylam (tez partiami) razem z piana i wymieszalam delikatnie lyzka. W tym juz czasie upiekl sie spod i zdazylam go juz wyciagnac i lekko ostudzic, a piec podkrecic na 250°C. Do formy przelalam mase serowa. Wzielam kilka listkow (chyba 6 to bylo) papierowych recznikow kuchennych, zlozylam na pol i namoczylam w zimnej wodzie. I nimi oblozylam forme dookolo, po czym wstawilam do pieca na 10 minut.

Po 10 minutach ciasto wyciagnelam, zmiejszylam temp. na 160°C w piekarniku i zostawilam drzwiczki otwarte zeby szybko spadla w nim temperatura. W tym czasie sciagnelam papier z formy i jeszcze raz nakoczylam i oblozylam na nowo forme dookola.
Ciasto po 10 minutach pieczenia wygladalo tak:




Z gory przyrumiony, ale jeszcze jak galaretka sie trzaslo. ;)

Wstawilam na nowo forme do piekarnika (na srodkowa szyne), a na dol dalam forme zaroodporna z zimna woda, by oddawalo wilgoc. I tak pieklam 60 minut. Ciasto w tym czasie uroslo i bylo wyzsze niz forma. Nie wylewalo sie tylko bylo rozno wysokie.
Po upieczeniu wylaczylam piekarnik i dalam mu w nim ostrygnac chwile, po czym wyciaglam. Sernik sobie rozno opadl, na rowno z forma i nie stworzylo sie zalamanie w srodku.
Potem tylko dekoracja i ... smacznego.
Delikatny w smaku i ladnie wygladajacy. :)





Podziekowania dla Joanny za pyszny przepis.

26. Oktober 2007

Potrawka z kurczaka

czyli szybki sposob na mieso z rosolu.

ugotowany kurczak
ok 1 litra rosolu/bulionu
mrozonka warzywna (marchewka, groszek, fasolka, kukurydza)
3 lyzki smietany slodkiej
maka do zageszczenia (albo zageszczacz do sosow)
sol, pieprz

Kurczaka obieramy z miesa.
Do garnka wrzucamy warzywa i zalewamy rosolem i gotujemy az beda miekkie.
Dodajemy smietane, doprawiamy do smaku i wedlug gustu zageszczamy.
Na koniec dajemy kawalki miesa i chwile podgrzewamy.
Najlepiej pasuje do ryzu, ale z makaronem albo ziemniakami tez jest dobre.


24. Oktober 2007

Pieczeń-Księga

piers indyka
puszka fasoli czerwonej
spory zabek czosnku
mala cebula
cukinia
sol, pieprz i suszone chilli

Przygotowac smarowidlo fasolkowe:
fasole z puszki + cebulke + czosnek utrzec rozdrabniaczem na mase.
Cukinie pokroic w plastry.
(Sol i pieprz mozna dac do przecieru lub posypac bezposrednio po miesie. )

Z piersi indyka wycielam duze, grubsze, rowne kawalki. Ponacinalam je w miare cienko, zeby wyszlo jak ksiazka. Kolejne stronice smarowalam z obu stron przecierem i kladlam po plastrze cukinii. Gotowa ksiazke zamknelam wbijajac kilka wykalaczek. Posypalam chilli po wierzchu i wsunelam do piekarnika.

Podalam z rozkami kartoflanymi, ktore piekly sie w tym samym czasie.
Dzieki przecierowi mieso nie bylo w srodku suche, jak to czasem pieczeniom sie zdarza... ;)


Zawijaki Francuskie

Uzylam:
- duze plastry szynki
- pieczarki
- cebula
- ciasto francuskie
- sporo pieprzu i troszke soli

Pieczarek nie mylam - na sucho oczyscilam. Inaczej by puscily za duzo soku.
A jak robilam, widac na fotkach. Pycha! :)


Roladki pikantne

Uzylam:
- mieso/kotleciki wieprzowe [moze byc tez inne]
- puszka fasolki czerwonej
- wiekszy zabek czosnku
- raczej mala cebula
- mala cukinia
- 2-3 lyzki rosolu lub wywaru [albo plyn z puszki fasoli]
- chilli [ja dalam suszone]
- pieprz i sol

Fasole + czosnek + cebule + wywar/plyn utarlam rozdrabniaczem na papke. Pokroilam cukinie wzdluz na patyczki. Ubilam mieso. Posolilam i popieprzylam. Posmarowalam papka i poukladalam patyczki cukiniowe jak na foto. Zawinelam rolady. Zamknelam je wykalaczka. I podczas smazenia posypalam chilli. Wyszly fajnie przysmazone i idealnie ostre.


Placuszki Rybne

Uzylam:
2 kostki ryby (surowe)
1 torebke ryzu naturalnego (ugotowany)
3-4 lyzki zielonego groszku
jajko
sporo pieprzu i sol

Wszystkie skladniki potraktowalam rozdrabniaczem. Placuszki usmazylam. Podalam z burakami doprawionymi chrzanem. Smakowaly nam. :)
Pasowalby do nich jakis wyrazny dip. Z takim kleksem smakowalyby na pewno bajecznie.


23. Oktober 2007

Macedonska zupa fasolowa

puszka fasoli bialej z zielenina do zupy
200g miesa gulaszowego
mala cebula
bulion
2 lyzki papryki w proszku

mieso pokroic na male kawalki i usmazyc na lyzce oliwy w garnku.
zalac bulionem tak zeby cale mieso bylo przykryte i gotowac az bedzie miekkie (ok. godziny)
cebule pokroic w kostke i podsmazyc na patelni, dodajac papryke w proszku.
dodac do zupy, tak samo jak odsaczana fasole z puszki.
doprawic do smaku. Mozna ew. zagescic maka.
Jesc z chlebem.


18. Oktober 2007

Kotlety z kurczaka troche inaczej

Das Rezept findet ihr bei chefkoch. de - Schnitzel mal anders
_______________________

piersi kurczaka pokroic w mala kosteczke
czosnek posiekac
koperek
2 jaja (na jedna piers kurczaka 2 jaja)
2 lyzki maki
sol, pieprz

Mieso pokroic w drobna kostke i wrzucic do miski razem z czosnkiem i koperkiem. Zostawic na godzinke.
Wbic jaja, rozmieszac. Dodac make i wszystko wymieszac, doprawic.
Na patelni rozgrzac olej i robic lyzka kotleciki, ktore usmazyc na zloty kolor.

Takie miesko mozna robic z roznymi "dodatkami" ; np. z pieczarkami, roznymi ziolami, serem zoltym.



Pomysl na te kotleciki podsunal mi ten watek

14. Oktober 2007

Rybka

czyli sznycelki z tunczyka

puszka tunczyka w sosie wlasnym
1 jajo
mala cebula
bulka tarta
sol, pieprz


Cebule bardzo drobno pokroic albo zetrzec na tarce. Wymieszac razem z tunczykiem, jajkiem i dodac troche bulki tartej. Doprawic.
Zrobic kulki tak jak robi sie sznycle, splaszczyc albo ...
wersja dla dzieci: uzyc foremki do ciastek, wypelnic ja i sciagnac, schodzi bez problemu.
Usmazyc.


5. Oktober 2007

w 20 minut i w jednym garnku - druga wersja

400-500 g miesa mielonego
150 g makaronu (wazony na sucho)
1 opakowanie pomidorow (400ml) (np. z ziolami)
400 ml wody
cukinia
papryka
marchewka (warzywa oczywiscie mozna dawac rozne)
czosnek
sol, pieprze
rozne ziola
olej

Na duzej patelni (musi byc duza, bo wszystko bedzie sie na niej razem gotowac :D ) rozgrzac troche oleju i wrzucic mieso i wycisniety czosnek. Jak mieso sie bedzie smazyc (doprawic je, lekko sola i pieprzem) to w tym czasie umyc, obrac i pokroic warzywa. Dorzucic do usmazonego miesa i wszystko razem z 7 minut smazyc. Na koniec dodac pomidory i wode i makaron i wszystko razem mieszajac od czasu do czasu gotowac az do miekkosci makaronu. Doprawic ziolami, sola i pieprzem.

Jablecznik z kruszonka (z duzej blachy)

1,5 - 2 kg jablek
troche soku z cytryny
250 g cukru (+ tylko, ile bedziemy dosladzac owoce)
575 g maki
2 op. cukru waniliowego
320 g miekkiego masla (ew. margaryny)
4 jaja
125 g kwasnej smietany
1 opakowanie proszku do pieczenia

Jablka obrac, pozbyc sie srodka i pestek i pokroic na kawalki. Do garnka dac ze 4 lyzki wody i troche soku z cytryny, wsypac cukier waniliowy, dorzucic jablka i gotowac do miekkosci. Doslodzic do smaku - nie podaje ile cukru, bo kazdy lubi inna slodkosc, a po drugie to tez zalezy od rodzaju jablek. (mozna dodac troche cynamonu albo garsc rodzynek, ktore tez oddaje troche slodkosci jalbkom)

200g masla + 150g cukru + 1 op. cukru waniliowego - zmiksowac na miekka mase, po czym dodac pokolei jajka i na koncu smietane. 375g maki i proszek do pieczenia wymieszac ze soba i dodac do masy. Wszystko razem zmikowac i na posmarowana maslem blache (duza, prostokatna, ta z piekarnika) wylac ciasto.
Rozlozyc jablka.

Zanim zrobie kruszonke to nagrzewam piekarnik na 180°C.

Teraz jeszcze tylko kruszonka. Do miski wsypac - 200g maki + 100g cukru + 120g masla. I recznie zarobic az powstana kawaleczki. Posypac ciasto.

I do piekarnika na ok. 40 minut.


2. Oktober 2007

Greckie bagietki

4 bulki bagietkowe
250g fety
troche oliwek (zielonych albo czarnych)
peperoni ze sloika (ostrosc dowolna :) )
kapary
sos pomidorowy.
papryka slodka
oregano

Piekarnik rozgrzac na 200°C.
Bagietki przekroic na pol i ulozyc odrazu na blaszy piekarnikowej. Posmarowac sosem pomidorowym, rozlozyc oliwki (przekrojone na pol, wtedy nie beda sie staczac ;) ), kapary i pokrojone peperoni. Fete pokroic w kostke i rozlozyc na bulkach. Posypac lekko papryka i oregano i do piekarnika na ok. 15 minut.
Smaczna kolacja albo przegryzka. Chrupiaca.

1. Oktober 2007

Ciasteczka maslane

Das Rezept ist auch von mir da geschrieben worden - Butterplätzchen.
________________________________
500g maki
200g masla
150g cukru
cukier waniliowy
2 jaja
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia

maslo utrzec z cukre i calymi jajami, dodac make i proszek do pieczenia. zagniesc. ciasto rozwalkowac i wykrawac ksztalty. ulozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym do 150-160 stopni piekarniu przez 10-15 min. Maja byc blade na gorze, spod sie ma lekko przyrumienic.
















i slimaczki; podzielilam ciasto na pol i jedno zagniotlam z kakao. Rozwalkowalam oba kawalki i polozylam jasne na ciemne i zwinelam tak jak rolade od dluzszej strony. Pokroic w kromeczki, lekko splaszczyc.






 

Serduszka (np. na walentyki)

Das Rezept habe ich bei chefkoch. de hinzugefügt - Herzchen
____________________________

parowki
jajka
tluszcz do smazenia

Parowke rozciac, ale nie calkiem do konca.
Zlaczyc dwa konce parowki wyginajac je w druga strone - powstanie serducho. Zlaczyc wykalaczkom. Na patelni rozgrzac tluszcz i lekko ja podsmazyc, w tym czasie rozbeltac jajko, doprawic, i wlac do srodka serducha. Smazyc pod przykryciem, az sie jajko zetnie. Mozna zrobic odpowiedni kolor ketchupem.

Kulki rumowe (praliny)

100g masla
100g cukru pudru
200 g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej
4cl (czyli ok. 4 lyzek) rumu
wiorki czekoladowe do obtoczenia

Maslo rozetrzec dobrze, dodac cukier puder sypany przez sitko i wymieszac. Czekolady rozpuscic w wodnej kapieli i dodac do masla razem z rumem. Wszystko dokladnie wymieszac i dostawic na ok. 1 godz. do lodowki.
Formowac kulki i obtoczyc w czekoladzie. Wstawic do lodowki.



Szczegolnie w okresie zimowo-swiatecznym smakuja pysznie.

28. September 2007

Zwiebelkuchen

400 g maki
30 g drozdzy (swiezych)
1 jajo
lyzeczka soli
lyzeczka cukru
200 ml mleka letniego
2 lyzki oliwy

W mleku z cukrem rozpuszczam drozdze.
W misce (za mnie wyrabia ciasto maszyna) mieszam make, jajo, sol i olej i dolewam drozdze. Wyrabiam. Nie otwieram maszyny tylko zostawiam, a jak recznie bedziecie wyrabiac to przykryc i zostawic zeby podwoilo objetosc. Ok. pol godziny.
W tym czasie robie nadzienie z:

ok. 1kg cebuli
150g boczku chudego porkojonego w kosteczke albo szynki w kostke.
400g kwasnej smietany
3 jajka
125g(lub wiecej jak kto lubi) sera zoltego
sol, czarny pieprz,

Najpierw obieramy i kroimy cebule w krazki lub polkrazki. Eozgrzewamy olej na patelni i dusimy cebule do miekkosci. Uwaga, nie moze zrobic sie brazowa, bo bedzie gorzkie. Na koncu dodaje wedline i doprawiam.
W garnuszku mieszam jaja ze smietana i serem zoltym (startym), doprawiam sola i pieprzem.
Jak ciasto uroslo to nagrzewam piekarnik na 200°C. Prostokatna forme wykladam ciastem, robiac brzegi. Rozkladam na nim farsz i polewam smietana z jajkiem.
Do pieca na ok. 40 minut. (termoobieg najlepiej)

Do tego biale wino.
Smakuje rowniez na zimno i odgrzewane na drugi dzien.


Hemenex

jaja (tyle ile zjemy)
pomidor
cebula
ew. szczypiorek.
maslo do smazenia
sol, pieprz

Na patelni rozgrzac troche masla.


W naczyniu rozbeltac jaja, posolic i popierzyc, po czymprzelac na patelnie.



Nie mieszac, tylko zostawic tak jak sie rozleje.


Smazyc na malym ogniu, pod przykryciem

W tym czasie kroimy na plasterki cebule i pomidory.


Jak sie jaja zetnac, przekladamy omlet na talerze a na gorze ukladamy pomidora i cebulke. (mozna posypac jeszcze szczypiorem)



Do tego pasuje swieze pieczywo i ciepla herbatka.

Jambalaya

Das Rezept findet ihr da - Jambalaya
__________________

2 piersi kurczaka , ktore kroimy w kostke.
ostra kielbasa (kupuje chorizo sarta - to jest hiszpanska kielbasa), ktora kroimy w plasterki
1 cebule, ktora kroimy w kosteczke
1 zielona papryke, tez w kostke.
1 papryke peperoni, tez pokroic.
3 zabki czosnku
puszka pomidorow
1 1/4 szklanki ryzu
2 1/2 szklanki bulionu (biore ten rozpuszczalny)
lyzeczka tabasco
sol, pieprz


W garnku podgrzewasz oliwe.
Wrzucasz pokrojona kielbase i kurczaka i smazysz.
Jak miesko usmazone to dorzucasz do garnka zmiazdzony czosnek, cebule, papryke i peperoni. Mieszasz. To sie gotuje a Ty w tym czasie otwierasz puszke pomidorow i wlewasz do gara. Dosypujesz ryz i zamieszac. Dajesz lyzeczke tabasco.
Robie jedna szklanke bulionu i wlewam do gara.
Znowu mieszam i zmniejszam gaz.
Na malym ogniu i od czasu do czasu mieszajac tak gotujesz, az ryz wchlonie "wode".
Wtedy wlewasz druga szklanke bulionu i to samo: mieszac i gotowac na malym ogniu az bulion wsiaknie w ryz.
Potem ja juz probuje, czy ryz miekki. Jak miekki to nie daje juz wiecej bulionu, jesli nie to dodaje jeszcze to pol szklanki i postepuje tak samo jak wczesniej.
Jesli ryz miekki to tylko jeszcze doprawiam. Sol, pieprz, ewentualnie dodaje jeszcze troche tabasco albo pieprz cayenne.

Rosenkuchen (na ostro i na slodko)

pikantka wersja
375g maki
2 jaja
1 op. drozdzy (suchych albo swiezych 42g)
pol lyzeczki soli
szczypta cukru
75g masla
100 ml mleka
1 cebula
1 lyzka oliwy
250g salami (albo innej wedliny np. szynki)
250g sera zoltego (wiorka)
pieprz

Make z drozdzami, jednym jajkiem i zoltkiem (bialko zostawic), sola, cukrem, miekkim maslem, cieplym mlekiem i troche pieprzu zarobic dobrze. Przykryc i dac mu urosnac, ok. 30 minut.
W tym czasie cebule pokroic i podsmazyc na oleju. Salami pokroic w kostke. I wszystko (czyli cebula, salami, ser zolty i pozostawione wczesniej bialko) wymieszac. Jak ciasto podwoilo swoja objetnosc to rozwalkowac na lekko oproszonym maka blacie, prostokat, mniej wiecje 35x42cm. Rozlozyc na nim mase, zostawiajac troche puste brzegi. I zwijac od dluzej strony w rulon. Potem pokroic w ok. 3 cm plasterki i ulozyc je w natluszczonej formie (okraglej) (Na srodku blachy jeden i wokol niego kolejne) Ok. 15 min. dac znowu rosnac, akurat sie piec nagrzeje i upiec w 180°C przez 40 min. (+/- 5 minut).
Ciasto sie rozejdzie po calej formie, potem odrywa sie jeden od drugiego jak buleczki.

______________________________________________
wersja na slodko
375g maki
2 jaja
1 op. drozdzy (suchych albo swiezych 42g)
pol lyzeczki soli
szczypta cukru
75g masla
100 ml mleka

Zagniesc ciasto tak jak opisane wyzej. Dac wyrosnac. Rozwalkowac i nalozyc slodkie nadzienie: ugotowany budyn (tylko troche z mniejszej ilosci mleka), marmolade, ser, mozna tez zrobic nadzienie orzechowe albo cynamonowe albo jeszcze inne.
Ja robilam z budyniem i cynamonem, oba byly bardzo smaczne, ale u mnie bardziej popularna jest wersja pikantna.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More