28. Februar 2009

Spongebob Hamburger

hihi czyli sposob na dziecko, zeby zjadlo salate. ;)

Spongebob to ostatnio ulubiona bajka mojego dziecka. Nie wiem czy Wam znana - to taki ludek (z gabki), mieszkajacy w oceanie z przyjaciolmi.
To dzisiaj zrobilismy te hamburgery, z ryba i salata i wcalosc zjadl, nie wyciagajac salaty. :))))))


bulka hamburgerowa
2 paluszki rybne
majonez
ketchup
rozne salaty
rzezucha



Mozna dac jeszcze pomidora, ogorka, cebulke.
Smakuje nie tylko malym :D


zrodlo

22. Februar 2009

Bagels (pelnoziarniste)

To moje drugie podejscie do bagels. Ostatnim razem (z innego przepisu) wyszly mi kamienie z dziura ;) i wyrzucilam. Tym razem skusilam sie tylko dlatego na ten przepis, ze jest z maka pelnoziarnista. I sukces !
Mnie wyszlo z tej porcji 5 bagels. Akurat tez tyle zawsze zjadamy na sniadanie, wiec dla mnie to perfekcyjna miara. Nie lubie jak zostaje. Wole zawsze swieze upiec czy ugotowac.




200g maki pelnoziarnistej (albo orkiszowej)
20g swiezych drozdzy
1 lyzeczka cukru trzcinowego
1 lyzeczka soli
1 jajo
100 ml mleka
2 lyzki oleju

Mleko podgrzac i w cieplym z cukrem rozpuscic drozdze.
Dodac drozdze do maki, ale tez oleju, zoltko (bialko odlozyc), sol.
Wszystko zarobic i zostawic w cieplym miejscu pod przykryciem na ok. 30 minut.
W garnku zagotowac wode z sola i piekarnik nagrzac do 200°C.
Jak wyroslo to zrobic rulon, podzielic. Zrobic kulke i wsrodku dziure.
Wrzucic do garnka z woda i gotowac z kazdej strony po 1 minucie.
Wyciagnac, polozyc na blache wylozona papierem. Posmarowac bialkiem.
Mozna posypac sezamem, makiem, ziolami, czy innymi nasionami.
Do pieca na ok. 20 minut.



zrodlo

20. Februar 2009

Ciasto z maki orkiszowej





2 kubki jogurtu naturalnego po 150ml
3 kubki maki orkiszowej
2 kubki cukru trzcinowego
1 kubek oleju
4 jaja
szczypta soli
1 op. cukru waniliowego
1 op. proszku do pieczenia (dalam ok. polowy tylko)
1 mala buteleczka zapachu waniliowego albo rumowego
100g mielonych migdalow (nie mialam i dalam mielone orzechy)

Wszystko ze soba zmiksowac. (jedno opakowanie po jogurcie umyc, wysuszyc i uzywac go jako miarki do innych skladnikow) Forme wysmarowac maslem i posypac bulka tarta. Przelac ciasto i do pieca na 180°C nagrzanego, na ok 50 minut.

Mozna do ciasta dorzucic posiekane kawalki czekolady.
Moim zdaniem np. jablka albo wisnie beda rowniez dobrze pasowac,
nastepnym razem sprobuje z owocami.

2. Februar 2009

Puten Schinken hausgemacht / Wedlina z indyka


Ich habe das Rezept von gargamel. Es ist gesund und ohne Fett. Passt wunderbar aufs Brot.
I dazu noch in 20 minuten fertig.

Putenbrust (ca. 1kg) mit Vegate, Majeran einreiben. In Tüte geben, gut zumachen ohne Luft und mit Schnur wickeln. Dann rein in 2 Litr Topf mit Wasser und einschalten. Wenn die Wasser kocht, dann 10 minuten kochen.
Herd ausschalten und Fleisch in Topf lassen bis es kühl ist.


________________________________


Znalazlam ten przepis na gazecie (podany przez gargamel) i juz od kilku dni za mna chodzil. ;)
Zdrowe i bez tluszczu miesko indycze na chleb.
I to jeszcze zrobione w jakies 20 minut.

Piers indyka (ok 1kg)
Natarlam vegeta i majerankiem (nastepnym razem wyprobuje z innymi ziolami). Wsadzilam do worka spozywczego (zwykly), wyposcilam z niego powietrze, zawiazalam na koncu i tez owinelam calosc ciasno sznurkiem.
Wsadzilam do gara (ok 2 Litry) z woda i wlaczylam gaz. Odkad zaczelo wrzec, gotowalam 10 minut.

Wylaczylam gaz i zostawilam w nim, zeby ostyglo.




Kotlety ala cordon blu

Tak na szybko bo przyszla ochota.
Zdjecia niestety kiepskie, bo juz ciemno sie zrobilo.








grube kotlety wieprzowe (tak na 3 cm)
ser zolty
szynka
jajo
maka
panierka
tluszcz do smazenia


W kotletach zrobic naciecia, zeby powstawala kieszonka. Wsadzic do srodka szynke i ser zolty. Lekko potraktowac tluczkiem, szczegolnie brzegi, wtedy sie "zlepia".
Obtoczyc w mace, potem w jajku rozbeltanym i na koncu bulce tartej.
Usmazyc na patelni.

Babeczki wisniowe





robie na podstawie ciasta ktore juz podawalam - feuerwehrkuchen.

200g maki
100g cukru
100g masla
1 jajo
1 odrobinka proszku do pieczenia

wszystko razem zagniesc a potem wykleic ciastem foremki (robie czasami w babeczkowych, czasami w formie do muffinow), robiac brzegi.

1 sloik wisni ( ok. 700 ml)
1 budyn waniliowy albo smietankowy

owoce odcedzic ale tak, zeby zebrac caly sok, bo na tym soku ugotowac trzeba budyn.
soku bedzie ok. pol litra, moze troche mniej byc. i gotujemy tak samo jak sie gotuje budyn (mozna doslodzic do smaku, ja tego nigdy nie robie) tylko, ze zamiast mleka mamy sok.
Owoce rozkladamy na ciescie i wylewamy czerwony budyn.
Teraz robimy jeszcze kruszonke na gore z:

100g maki
50 cukru
60 g margaryny

zagniatamy i kruszymy na gorze ciasta palcami.
Wstawiamy do nagrzanego pieca do 180°C, na ok 30 minut.

Uwielbiam je !

Ciasto orzechowo-jablkowe

6 duzych jablek
200g orzechow, posiekanych
3 jaja
1 szklanka cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia i jedna sody
2 szklanki maki





Jablka obrac i pokroic na kawalki. Dodac orzeczy i zasypac cukrem. Zostawic na godzine, zeby poscilo sok, po czym dodac reszte skladnikow, wymieszac lyzka.
Przelac do wylozonej papierem formy prostokatnej i piec w 200°C ok. 40 minut.




Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More