Kolejny sposob na mieso z rosolu z ktorym zawsze mam problem co zrobic. :)
ok.350 g ugotowanego miesa z kurczaka (gotuje rosol z kurczaka a potem mieso obieram z kosci)
150 g pieczarek, drobno pokrojone
1-2 lyzek drobno posiekanej pietruszki (gladka)
25 g masla
25 g maki
3 lyzki mleka
szczypta galki muszkatulowej
szczypta cayenne pieprzu
sol, pieprz
Do panierowania:
maka
1 jajko
bulka tarta
olej do smazenia
Mieso posiekac, dodac pieczarki i pietruszke. Doprawic.
W garnku rozpuscic maslo i dodac make, zeby zrobic zasmazke. Dodac mleko i wymieszac. Dodac do miesa i wymieszac. Jeszcze raz doprawic do smaku.
Z masy formowac krokiety. Obtoczy w najpeirw w mace, potem jajku i bulce tartej.
Najlepiej odstawic na ok. 1h do lodowki.
Smazyc w glebokim oleju. (np. frytkownicy, ja smaze w glebokim oleju w woku)
Odkladac na serwetke papierowa zeby odsaczyc z tluszczu.
Do tego pasuje frytki i jakas salatka albo surowka, mizeria.
Ale rowniez jako Fingefood sie swietnie nadaje na impreze. Do tego tylko dip np. slodko-kwasny.