10. Februar 2008

omlet z kapusty pekinskiej

1/2 malej kapusty pekinskiej
2 pomidory
50g kukurydzy z puszki
4 jaja
2 lyzki mleka
2 zabki czosnku

jak ktos lubi to mozna jeszcze posypac:
- utartym parmezanem
- pestkami dyni

Kapuste przepolowic, umyc, usunac trzonek i pokroic w waskie paski. Twardsze szesci lisci pociac w kostke. Pomidory zalac wrzatkiem - potem obrac ze skorki i usunac nasionka, a miazsz pokroic w kostke. Kukurydze odcedzic.
Jaka, mleko i zgnieciony czosnek wymieszac. Dodac pomidory i kukurydze, posolic i popieprzyc.

Maslo i oliwe z oliwek rozgrzac na patelni. Wylozyc na to przygotowana wczesniej kapuste i dusic pod przykryciem okolo 3 minut. Potem mieszanke jajeczna wylac na wierzch i zmazyc na sednim ogniu, bez przykrycia i bez mieszania. Spod ma byc zlotobrazowo podsmazony.

Mozna na wierzch posypac parmezanem i dynia.
Mniam!

Przepis z ksiazki "Glyx-Diät" M.Grillparzer.
Zgodny z zasadami odzywiania wg. Montignac.


9. Februar 2008

Muffiny (przepis podstawowy)

W jednej misce wymieszac:
240g maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
90 g cukru

W drugiej misce mieszamy:
1 jajko
150ml mleka (albo troche wiecej jak ciasto zbyt geste)
60ml oleju

Polaczyc jedno z drugim.
Dodac co sie chce: czekolade, kakao, owoce i tak dalej.
Przelac do foremek muffinowych wypelnionych papierowymi foremkami albo posmarowanych maslem i piec w 180°C przez 20 minut.



Tutaj piegowate muffiny czyli z kawalkami czekolady



 
zrodlo

Gar - szaszlykowy

Smakuje z makaron, ryzem, ziemniakami albo bagietka.

500g miesa wieprzowego (ja daje czesciowo tez drobiowe)
3 kolory papryki
1 duza cebula
1 duza cukinia
2 butelki sosu cyganskiego
175 ml wody
sol, pieprz do smaku


Mieso kroje w mala kostke, tak samo jak warzywa.
Najpierw na lyzke oleju podsmazam cebule, po chwili dodaje mieso i smaze. Na koncu dodaje reszte warzyw. Zalewam sosami i woda i gotuje na malym gazie, mieszajac od czasu czasu z godzine, zeby mieso nabralo miekkosci.
Doprawiam do smaku na koncu.





 

3. Februar 2008

Drozdzowe (na slodkie wypieki, chalke, drozdzowki)

Jeden przepis na drozdzowe ciasto juz podawalam - TUTAJ
tym razem przepis bez jajka i mleka, nadaje sie wiec dla alergikow.


500g maki
100g cukru
50g masla
1 op. drozdzy swiezych lub suszonych
szczypta soli
250ml cieplej wody


W mace zrobic dolek i pokruszyc w niego drozdze, cukier i troche cieplej wody i przykryc maka. Zostawic na 15 minut przykryte w cieplym miejscu. Dodac reszte skladnikow i wyrobic. Jeszcze raz zostawic na jakies 30 min. zeby wyroslo.
Dowolnie wyrobic: czy to na chalke, czy to na drozdzowki z kruszonka, z nadzieniem, z rodzynkami, czy to na ciasto drozdzowe; na co tylko mamy ochote i ... fantazje.
(mozna posmarowac rozbeltanym jajkiem, albo mlekiem; ja robie mlekiem, zeby uzyskac zloty kolor)
Do nagrzanego pieca do 200°C na ok. 20-30 minut.

Smacznego.


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More