25. Januar 2008

Kaiserschmarren (potrawa z Austri)

4 jaja
250g maki
375ml mleka
30g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli do ubijania piany

rodzynki (mozna pominac jak ktos nie lubi, rozsypac na ciasto juz na patelni)
maslo do smazenia
cukier puder do posypania

Zoltka, cukry, mleko rozbeltac. Dosypywac powoli maki, partiami i caly czas miksowac. Na koncu z bialek ubic piane na sztywno i wmieszac ja ostroznie w ciasto, (lyzka) zeby nie stracilo na swojej pulchnosci.
Na patelni rozgrzac maslo, wylac ciasto (u mnie starczylo go na dwie duze patelnie), usmazyc z jednej strony. Pokroic go na male kawalki na patelni i smazyc mieszajac i obracajac az bede rumiane z kazdej strony.
Na koncu posypac cukrem pudrem.


19. Januar 2008

Babeczki orzechowe

160g maki
1 jajko
65g cukru
65g masla
proszku do pieczenia na szpicu noza
Wszystkie skladniki razem zagniezc.
Forme do muffinow albo do babeczek nasmarowac maslem.
Wylozyc ja ciastem, robiac maly brzeg.
Wlozyc po orzechu.
Z jednego bialka ubic piane na sztywno (mikserem).
Dodac 100g posiekanych orzechow.
Wszystko wymieszac lyzka i przykryc tym orzechy.
Teraz robimy kruszonke czyli
100g maki
60g masla
50g cukru
zagniatamy. Tak przygotowane ciasto kruszymy palcami na babeczki

Ciacha wkladamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy ok. 30 minut.

17. Januar 2008

Salatka warstwowa w szklance

salata lodowa
pomidor
ogorek swiezy
por
na to przychodzi dip zrobiony z:
5 lyzek jogurtu naturalnego (0,1%)
pol lyzeczki chrzanu ze sloika (ostrego)
jedna lyzeczka miodu
sol i pieprz

na koniec szynka pokrojona w kostke


14. Januar 2008

Slimaczki z pesto

Ciasto francuskie (prostokatne)
pesto (kupiony albo samemu przygotowany ok. 200g)

Ciasto francuskie posmarowac pesto.
Od dluzszego brzegu zwijac; mozna zwinac tak jak to ja zrobilam, z jednej i drugiej strony dluzszej do srodka. Pociac co ok. 1 cm. Poukladalac na blaszy wylozonej papierem do pieczenia, lekko rozplaszczyk. I piec w nagrzanym piecu do 200°C przez 20minut.


Zmiany: mozna posypac pesto parmezanem, albo orz. piniowymi.




 

10. Januar 2008

Coleslaw wedlug Jamie Oliver

Najlepszy coleslaw jaki zrobilam i jaki kiedykolwiek jadlam. Pochodzi z ksiazki "Besser kochen mit Jamie".

pol glowki kapusty bialej
1 czerwona cebula
3 marchewki
2 czerwone jablka
1 maly pek pietruszki (glatkiej)

1 lyzeczka pelna musztardy (najlepiej angielskiej)
kleksy majonezu
sok z cytryny
sol i pieprz

Wszystkie warzywa pokroic w cieniutkie paseczki, pietruszke drobno posiekac. Wymieszac skladniki na dip i wymieszac wszystko razem i sie zajadac.




 



Ja do dressingu daje troche jogurtu naturalnego, przez to mniej majonezu moge dac.

Faworki - Chrust

250g maki
5 zoltek
2 lyzki gestej (kwasnej) smietany
1 lyzeczka cukru
1 lyzka soku z cytryny albo wodki

tluszcz do smazenia i cukier puder do posypania

Z podanych skladnikow zagniesc ciasto.
Rozwalkowac bardzo cienko i kroic prostokaty, nacinac w srodku i jeden koniec przeciagnac przez dziure. Smazyc na glebokim, goracym oleju (wrzucic surowego ziemniaka wtedy tluszcz sie nie tak szybko spali). Odtluscic na serwetce. Posypac cukrem pudrem jak ostygna.









 



Z pozostalych bialek mozna zrobic bezy albo pavlova

Bezy albo Pavlova

6 bialek
300g cukru pudru

Zaczal od nagrzania piekarnika do 150°C i przygotowania blachy tzn. wylozenia jej papierem do pieczenia, poniewaz ubita masa musi od razu do pieca, zeby nie opadla.
Bialka ubic na sztywna piane. Dosypywac partiami cukier i caly czas mixowac az powstanie gesta masa. Jesli robimy bezy to do rekawa i wyciskac w odstepach, jesli pavlova to rozsmarowac w ksztalcie kola mase na papierze.
Na godzine do pieca - bedzie krucha z zewnatrz a w srodku jeszcze lepiace.

Jamie Oliver poleca mase arymatyzowac np. dodajac otarta skorke z 2 cytryn albo 3 pomaranczy, 2 lyzki kakao albo szczypte szafranu. Dodajac kokos otrzymamy kokosanki.

Pavlova smarujemy bita smietana i owocami. Mniam.

Z ksiazki "Besser kochen mit Jamie".



 

Babka marmurkowa

400g maki
300g cukru
5 jaj
1 op. cukru waniliowego
1 op. proszku do pieczenia
250g masla albo margaryny
ok. 150 ml wody cieplej
kakao

Wszystko ze soba wymieszac mikserem. Na koncu podzielic ciasto na pol i do jednej czesci dodac kakao i zmiksowac.
Forme do babki (w okraglej formie tez moze byc) wysmarowac tluszczem i wysypac lekko bulka tarta. Przelac ciasto, najpierw jasne, potem ciemne.
Piec w nagrzanym piecu do 180°C (grzanie gora-dol) ok. godzine.
Zrobic polewe czekoladowa albo posypac cukrem pudrem.







 

5. Januar 2008

"chinszczyzna" z woka - szybka

ugotowany ryz (ja uzywam parboiled)
mrozona warzyw chinczyskich/azjatyckich
imbir
curry
czerwona papryka
pieprz (u mnie zawsze swiezo mielony)
sos sojowy
czosnek
1 lyzka oleju
piers z kurczaka albo indyka

Mieso pokroic w kostke, na rozgrzanym oleju w woku podsmazyc najpierw posiekany albo wycisniety czosnek, dorzucic mieso i doprawiajac lekko. Wsypac warzywa i smazyc calosc. Ryz ugotowac i dorzucic do woka. Wymieszac i doprawic porzadnie.


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More