19. November 2007

Rolladen aus Schinken (Roladki szynkowe)

6 St. Schinken
300g Hackfleisch
Knobi
Papriky edelsüß
salz, pfeffer
Kräuter

Hackfleisch mit Knobi (gespresst) und Kräuter vermischen.
Auf jede St. Schinken Fleisch geben und rollen. In Auflaufform legen.



Tomatensosse machen. Das schreibe ich nicht, weil fast jede es kennt und auf seine Art und Weise macht) i auf Rolladen geben. Man kann noch mit Käse bestreuen. Dann bei 180°C ca. 30 minuten backen.

__________________________


6 plasterkow szynki gotowanej
300g miesa mielonego
czosnek
papryka slodka
sol, pieprz
ziola wloskie

Mieso mielone wyrobic razem z wycisnietym czosnkiem i przyprawami.
Na kazdy plaster szynki polozyc troche miesa, zawinac i ulozyc w formie zaroodpornej, laczeniem do dolu.

Zrobic sos pomidorowy (nie pisze, bo to prawie kazdy zna i ma swoj sposob :D ) i zalac roladki. Zeby bylo szybciej mozna uzyc gotowy sos z butelki, i zamiast pomidorowego mozna wziasc np. cyganski. ;).
Jak ktos lubi - posypac startym zoltym serem.

Do nagrzanego pieca na 180°C na ok. 30 minut.

Tygrysek (i wariacje tego ciasta)

Ciasto zwane tygrysem albo bardziej popularne pod nazwa zebra. ;)

Proste, szybkie i smaczne.


2 i pol szklanki maki
4 jaja
1 szklanka mleka (ja daje wody, wychodzi tak samo smaczne a oszczedzam kalorie)
2 szklanki cukru
1 niepelna szklanka oleju
2 plaski lyzeczki proszku do pieczenia

Jaja wymieszac z cukrem, dodac reszte skladnikow i zmiksowac na gladka mase. (ja czasami wrzucam wszystko jak leci do miksera i wlaczam ;) ) Potem podzielic na dwie czesci i do jednej dodac 3 lyzki kakao, do drugiej 3 lyzki maki i wymieszac.
Piec rozgrzac na 160°C. Do okraglej formy (nie trzeba natluszczac)na srodku nalac 3 lyzki bialego ciasta, potem znowu w srodek 3 lyzki ciemnego ciasta, znowu na srodek formy bialego i tak dalej, by utworzyly sie paski.
Do pieca na 35-40 minut.






Z tych samych skladnikow mozna zrobic rowniez ciasto kakaowe - dodac z 5 lyzek kakao, wymieszac i wylac do formy.


Rowniez jako ciasto - szybkie - owoce sie super nadaje. Wszystkie skladniki wymieszac, wylac na forme i na gorze ulozyc swieze owoce w lecie, w zimie owoce odsaczone z kompotu albo rozmrozone.

11. November 2007

Chalka

550g maki
42g drozdzy (swiezych)
pol szklanki cieplego mleka
1 jajo
2 lyzki masla
4-6 lyzek wody
2-3 lyzki cukru


do posmarowania uzylam mleka, ale mozna uzyc tez zoltko. Mozna rowniez posypac jeszcze kruszonka, sezamem, albo makiem.


Drozdze rozetrzec z lyzka cukru az stana sie plynne. Zalac je cieplym mlekiem i rozmieszac z 3 lyzkami maki (odebrane z calosci maki z przepisu)i zostawic rozczyn zeby urosl. Do miski wsypac make, jajo, cukier, rozpuszczone maslo, rozczyn i wode. (najlepierw dac 4 lyzki i jak bedzie potrzeba do dopiero dodac kolejne lyzki wody, bo to zalezy od pozostalych skladnikow, raz potrzebuje wiecej raz nie) Zagniesc porzadnie i zostawic zeby wyroslo. Jak znacznie podwoi swoja objetosc to podzielic ciasto na 3 czesci (robie walek i kroje na trzy). Kazda czesc znowu walcuje, zeby mialy rowne dlugosci. Lacze na gorze i zaplatam jak warkocz. Konce ciasta podwijam pod spod. Ukladam na blaszy wylozonej papierem do pieczenia i zostawiam znowu w cieplym miejscu, zeby podroslo, w tym czasie nagrzewam piekarnik na 200°C. Przed wsadzeniem do pieca posmarowalam mlekiem. Mozna posypac sezamem, kruszonka, makiem ... wsadzam do pieca na ok. 25-30 minut.

Zjadamy sama, albo z maslem, albo nutella, albo dzemem.
Do tego cieple mleko albo kakao i rozgrzewajace jesienno-zimowe sniadanie gotowe. :D






Pieczony kozi ser z patelni

Das Rezept findet ihr da - Schafskäse aus der Pfanne
____________________________
plaster sera koziego (ew. feta)
dobra oliwa
1 srednia cebula
1-2 zabki czosnku
1-2 pomidory
garsc oliwek zielonych
garsc oliwek czarnych
pfefferonen (to sa peperoni w zalewie)
ziola

na patelni rozgrzewam oliwe
wrzucam posiekany czosnek i cebule w piorka, zmniejszam "ogien", by odrazu nie za bardzo sie przypiekly (bo beda gorzkie)
na srodku plaster sera owczego
klade peperoni po bokach
kroje pomidor w plastry i dorzucam razem z oliwkami
i zapiekam to wszystko na patelni pod przykryciem
posypuje ziolami
do tego bagietka pokrojona w male kromeczki albo ciabatta

podaje to na tej samej patelni
na koniec ta oliwe ktora przeszla tymi aromatami podczas pieczenia "wyjadami" maczajac bagietke w niej.




 

8. November 2007

Conieco na francuskim

ciasto francuskie [z jednej rolki wyszlo 8 placuszkow]
rozne sosy [mialam: chinski slodko-kwasny, barbecue i salsa]

mieso indyka/kurczaka

cebula

pomidor

ser zolty starty
pieprz, sol

Indyka obsmazylam na masle [niezdrowo, ale potem ma fajniejszy smak]. Przyprawilam sola i pieprzem. Cebule pokroilam w plastry i porodzielalam na kolka. Pomidor w cienkie plastry. Ciasto francuskie przecielam na 8 czesci i kazdy prawie-kwadrat pozawijalam do srodka rogami, smarujac przedtem troszke woda zeby sie skleilo. Posmarowalam sosami. Poukladalam cebulem mieso, ser i pomidora. Upieczone mozna jesc w reku, jak kanapki. 8 sztuk bylo akurat dla 2 osob. Ale na nieduzy glod. ;)


4. November 2007

Wegierskie szaszlyki mielone

0,5 kg miesa mielonego
3-4 zabki czosnku
1 cebula
2 lyzeczki slodkiej papryki
suszony majeranek
lyzka kwasnej smietany
sol i pieprz

Do miesa dodac zmiazdzowy czosnek i starta cebule. Dodac przyprawy i smietane i wszystko razem dobrze wyrobic. Po czym podzielic na 8 porcji i kazdy patyk obkleic miesem tworzac taka jakby kielbaske.
Usmazyc na patelni albo grilowac, z kazdej strony.


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More