31. Oktober 2007

Spaghetti z feta

makaron (u mnie byl spaghetti ale moze byc kazdy inny) ugotowac.

1 cukinia
1 opakowanie serka typu Brunch albo Philadephia z ziolami
1 mala cebula
lyzeczka oliwy
1-2 pomidorow (w zaleznosci od wielkosci)
1 op. sera feta (ok. 200g)
2 lyzki mleka

Cebule pokroic w kostke i na lyzeczce oliwy lekko podsmazyc. Cukienie umyc, osuszyc i pokroic w plasterki albo polplasterki. Podsmazyc. Dodac serek i mleko i pogrzac, jak sie rozpusci.
Wymieszac z makaronem. Rozlozyc na talerz. Pomidory obrac ze skory i pokroic w kostke. Rozlozyc na gorze, razem z pokruszona feta.


28. Oktober 2007

Sernik - ktory sie nie zapada.

Kruche na dol:
150g maki
5 lyzek cukru pudru
100g masla
2 zoltka

Masa serowa:
750g twarogu
250g mascarpone
1 szklanka cukru
1 op. cukru waniliowego
6 jaj
5 plyskich lyzek maki pszennej
6 plaskich lyzuk maki ziemniaczanej
160 ml mleka
50 g roztopionego masla

Wlaczylam piekarnik na 200°C by sie nagrzewal a w tym czasie z pierwszych skladnikow zagniotlam ciasto i wylozylam nim okragla (26cm) forme. Ponakluwalam widelcem i wstawilam do pieca na 10 minut. W tym czasie rozdzielilam jaja i z bialek ubilam piane, pod koniec ubijania dodawalam powoli cukier i caly czas miksowalam. Potem z pozostalych skladnikow czyli zoltka, maki jednej i drugiej, cukru waniliowego, mleka, roztopionego i schlodzonego masla i obu serkow utarlam mase. Na koniec polaczylam (tez partiami) razem z piana i wymieszalam delikatnie lyzka. W tym juz czasie upiekl sie spod i zdazylam go juz wyciagnac i lekko ostudzic, a piec podkrecic na 250°C. Do formy przelalam mase serowa. Wzielam kilka listkow (chyba 6 to bylo) papierowych recznikow kuchennych, zlozylam na pol i namoczylam w zimnej wodzie. I nimi oblozylam forme dookolo, po czym wstawilam do pieca na 10 minut.

Po 10 minutach ciasto wyciagnelam, zmiejszylam temp. na 160°C w piekarniku i zostawilam drzwiczki otwarte zeby szybko spadla w nim temperatura. W tym czasie sciagnelam papier z formy i jeszcze raz nakoczylam i oblozylam na nowo forme dookola.
Ciasto po 10 minutach pieczenia wygladalo tak:




Z gory przyrumiony, ale jeszcze jak galaretka sie trzaslo. ;)

Wstawilam na nowo forme do piekarnika (na srodkowa szyne), a na dol dalam forme zaroodporna z zimna woda, by oddawalo wilgoc. I tak pieklam 60 minut. Ciasto w tym czasie uroslo i bylo wyzsze niz forma. Nie wylewalo sie tylko bylo rozno wysokie.
Po upieczeniu wylaczylam piekarnik i dalam mu w nim ostrygnac chwile, po czym wyciaglam. Sernik sobie rozno opadl, na rowno z forma i nie stworzylo sie zalamanie w srodku.
Potem tylko dekoracja i ... smacznego.
Delikatny w smaku i ladnie wygladajacy. :)





Podziekowania dla Joanny za pyszny przepis.

26. Oktober 2007

Potrawka z kurczaka

czyli szybki sposob na mieso z rosolu.

ugotowany kurczak
ok 1 litra rosolu/bulionu
mrozonka warzywna (marchewka, groszek, fasolka, kukurydza)
3 lyzki smietany slodkiej
maka do zageszczenia (albo zageszczacz do sosow)
sol, pieprz

Kurczaka obieramy z miesa.
Do garnka wrzucamy warzywa i zalewamy rosolem i gotujemy az beda miekkie.
Dodajemy smietane, doprawiamy do smaku i wedlug gustu zageszczamy.
Na koniec dajemy kawalki miesa i chwile podgrzewamy.
Najlepiej pasuje do ryzu, ale z makaronem albo ziemniakami tez jest dobre.


24. Oktober 2007

Pieczeń-Księga

piers indyka
puszka fasoli czerwonej
spory zabek czosnku
mala cebula
cukinia
sol, pieprz i suszone chilli

Przygotowac smarowidlo fasolkowe:
fasole z puszki + cebulke + czosnek utrzec rozdrabniaczem na mase.
Cukinie pokroic w plastry.
(Sol i pieprz mozna dac do przecieru lub posypac bezposrednio po miesie. )

Z piersi indyka wycielam duze, grubsze, rowne kawalki. Ponacinalam je w miare cienko, zeby wyszlo jak ksiazka. Kolejne stronice smarowalam z obu stron przecierem i kladlam po plastrze cukinii. Gotowa ksiazke zamknelam wbijajac kilka wykalaczek. Posypalam chilli po wierzchu i wsunelam do piekarnika.

Podalam z rozkami kartoflanymi, ktore piekly sie w tym samym czasie.
Dzieki przecierowi mieso nie bylo w srodku suche, jak to czasem pieczeniom sie zdarza... ;)


Zawijaki Francuskie

Uzylam:
- duze plastry szynki
- pieczarki
- cebula
- ciasto francuskie
- sporo pieprzu i troszke soli

Pieczarek nie mylam - na sucho oczyscilam. Inaczej by puscily za duzo soku.
A jak robilam, widac na fotkach. Pycha! :)


Roladki pikantne

Uzylam:
- mieso/kotleciki wieprzowe [moze byc tez inne]
- puszka fasolki czerwonej
- wiekszy zabek czosnku
- raczej mala cebula
- mala cukinia
- 2-3 lyzki rosolu lub wywaru [albo plyn z puszki fasoli]
- chilli [ja dalam suszone]
- pieprz i sol

Fasole + czosnek + cebule + wywar/plyn utarlam rozdrabniaczem na papke. Pokroilam cukinie wzdluz na patyczki. Ubilam mieso. Posolilam i popieprzylam. Posmarowalam papka i poukladalam patyczki cukiniowe jak na foto. Zawinelam rolady. Zamknelam je wykalaczka. I podczas smazenia posypalam chilli. Wyszly fajnie przysmazone i idealnie ostre.


Placuszki Rybne

Uzylam:
2 kostki ryby (surowe)
1 torebke ryzu naturalnego (ugotowany)
3-4 lyzki zielonego groszku
jajko
sporo pieprzu i sol

Wszystkie skladniki potraktowalam rozdrabniaczem. Placuszki usmazylam. Podalam z burakami doprawionymi chrzanem. Smakowaly nam. :)
Pasowalby do nich jakis wyrazny dip. Z takim kleksem smakowalyby na pewno bajecznie.


23. Oktober 2007

Macedonska zupa fasolowa

puszka fasoli bialej z zielenina do zupy
200g miesa gulaszowego
mala cebula
bulion
2 lyzki papryki w proszku

mieso pokroic na male kawalki i usmazyc na lyzce oliwy w garnku.
zalac bulionem tak zeby cale mieso bylo przykryte i gotowac az bedzie miekkie (ok. godziny)
cebule pokroic w kostke i podsmazyc na patelni, dodajac papryke w proszku.
dodac do zupy, tak samo jak odsaczana fasole z puszki.
doprawic do smaku. Mozna ew. zagescic maka.
Jesc z chlebem.


18. Oktober 2007

Kotlety z kurczaka troche inaczej

Das Rezept findet ihr bei chefkoch. de - Schnitzel mal anders
_______________________

piersi kurczaka pokroic w mala kosteczke
czosnek posiekac
koperek
2 jaja (na jedna piers kurczaka 2 jaja)
2 lyzki maki
sol, pieprz

Mieso pokroic w drobna kostke i wrzucic do miski razem z czosnkiem i koperkiem. Zostawic na godzinke.
Wbic jaja, rozmieszac. Dodac make i wszystko wymieszac, doprawic.
Na patelni rozgrzac olej i robic lyzka kotleciki, ktore usmazyc na zloty kolor.

Takie miesko mozna robic z roznymi "dodatkami" ; np. z pieczarkami, roznymi ziolami, serem zoltym.



Pomysl na te kotleciki podsunal mi ten watek

14. Oktober 2007

Rybka

czyli sznycelki z tunczyka

puszka tunczyka w sosie wlasnym
1 jajo
mala cebula
bulka tarta
sol, pieprz


Cebule bardzo drobno pokroic albo zetrzec na tarce. Wymieszac razem z tunczykiem, jajkiem i dodac troche bulki tartej. Doprawic.
Zrobic kulki tak jak robi sie sznycle, splaszczyc albo ...
wersja dla dzieci: uzyc foremki do ciastek, wypelnic ja i sciagnac, schodzi bez problemu.
Usmazyc.


5. Oktober 2007

w 20 minut i w jednym garnku - druga wersja

400-500 g miesa mielonego
150 g makaronu (wazony na sucho)
1 opakowanie pomidorow (400ml) (np. z ziolami)
400 ml wody
cukinia
papryka
marchewka (warzywa oczywiscie mozna dawac rozne)
czosnek
sol, pieprze
rozne ziola
olej

Na duzej patelni (musi byc duza, bo wszystko bedzie sie na niej razem gotowac :D ) rozgrzac troche oleju i wrzucic mieso i wycisniety czosnek. Jak mieso sie bedzie smazyc (doprawic je, lekko sola i pieprzem) to w tym czasie umyc, obrac i pokroic warzywa. Dorzucic do usmazonego miesa i wszystko razem z 7 minut smazyc. Na koniec dodac pomidory i wode i makaron i wszystko razem mieszajac od czasu do czasu gotowac az do miekkosci makaronu. Doprawic ziolami, sola i pieprzem.

Jablecznik z kruszonka (z duzej blachy)

1,5 - 2 kg jablek
troche soku z cytryny
250 g cukru (+ tylko, ile bedziemy dosladzac owoce)
575 g maki
2 op. cukru waniliowego
320 g miekkiego masla (ew. margaryny)
4 jaja
125 g kwasnej smietany
1 opakowanie proszku do pieczenia

Jablka obrac, pozbyc sie srodka i pestek i pokroic na kawalki. Do garnka dac ze 4 lyzki wody i troche soku z cytryny, wsypac cukier waniliowy, dorzucic jablka i gotowac do miekkosci. Doslodzic do smaku - nie podaje ile cukru, bo kazdy lubi inna slodkosc, a po drugie to tez zalezy od rodzaju jablek. (mozna dodac troche cynamonu albo garsc rodzynek, ktore tez oddaje troche slodkosci jalbkom)

200g masla + 150g cukru + 1 op. cukru waniliowego - zmiksowac na miekka mase, po czym dodac pokolei jajka i na koncu smietane. 375g maki i proszek do pieczenia wymieszac ze soba i dodac do masy. Wszystko razem zmikowac i na posmarowana maslem blache (duza, prostokatna, ta z piekarnika) wylac ciasto.
Rozlozyc jablka.

Zanim zrobie kruszonke to nagrzewam piekarnik na 180°C.

Teraz jeszcze tylko kruszonka. Do miski wsypac - 200g maki + 100g cukru + 120g masla. I recznie zarobic az powstana kawaleczki. Posypac ciasto.

I do piekarnika na ok. 40 minut.


2. Oktober 2007

Greckie bagietki

4 bulki bagietkowe
250g fety
troche oliwek (zielonych albo czarnych)
peperoni ze sloika (ostrosc dowolna :) )
kapary
sos pomidorowy.
papryka slodka
oregano

Piekarnik rozgrzac na 200°C.
Bagietki przekroic na pol i ulozyc odrazu na blaszy piekarnikowej. Posmarowac sosem pomidorowym, rozlozyc oliwki (przekrojone na pol, wtedy nie beda sie staczac ;) ), kapary i pokrojone peperoni. Fete pokroic w kostke i rozlozyc na bulkach. Posypac lekko papryka i oregano i do piekarnika na ok. 15 minut.
Smaczna kolacja albo przegryzka. Chrupiaca.

1. Oktober 2007

Ciasteczka maslane

Das Rezept ist auch von mir da geschrieben worden - Butterplätzchen.
________________________________
500g maki
200g masla
150g cukru
cukier waniliowy
2 jaja
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia

maslo utrzec z cukre i calymi jajami, dodac make i proszek do pieczenia. zagniesc. ciasto rozwalkowac i wykrawac ksztalty. ulozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym do 150-160 stopni piekarniu przez 10-15 min. Maja byc blade na gorze, spod sie ma lekko przyrumienic.
















i slimaczki; podzielilam ciasto na pol i jedno zagniotlam z kakao. Rozwalkowalam oba kawalki i polozylam jasne na ciemne i zwinelam tak jak rolade od dluzszej strony. Pokroic w kromeczki, lekko splaszczyc.






 

Serduszka (np. na walentyki)

Das Rezept habe ich bei chefkoch. de hinzugefügt - Herzchen
____________________________

parowki
jajka
tluszcz do smazenia

Parowke rozciac, ale nie calkiem do konca.
Zlaczyc dwa konce parowki wyginajac je w druga strone - powstanie serducho. Zlaczyc wykalaczkom. Na patelni rozgrzac tluszcz i lekko ja podsmazyc, w tym czasie rozbeltac jajko, doprawic, i wlac do srodka serducha. Smazyc pod przykryciem, az sie jajko zetnie. Mozna zrobic odpowiedni kolor ketchupem.

Kulki rumowe (praliny)

100g masla
100g cukru pudru
200 g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej
4cl (czyli ok. 4 lyzek) rumu
wiorki czekoladowe do obtoczenia

Maslo rozetrzec dobrze, dodac cukier puder sypany przez sitko i wymieszac. Czekolady rozpuscic w wodnej kapieli i dodac do masla razem z rumem. Wszystko dokladnie wymieszac i dostawic na ok. 1 godz. do lodowki.
Formowac kulki i obtoczyc w czekoladzie. Wstawic do lodowki.



Szczegolnie w okresie zimowo-swiatecznym smakuja pysznie.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More