28. September 2008

Zupa z dyni (kremowa)

prosta i szybka zupa.
wykorzystuje okres na dynie, poki sa. :)



 




1 hokkaido
1 duza marchewka
ok. 1,5 Litra bulionu (albo woda i bulion z proszku/kostka rosolowa)
troche swiezego imbiru
curry, papryka w proszku
sol, pieprz

Hokkaido przekroic na pol, wyciagnac srodek z pestkami a reszte pokroic na kawalki (nie trzeba obierac, hokkaido mozna jesc ze skora),marchewke tez obrac i pokroic, zalac woda z kostka albo bulionem w garnku i gotowac do miekkosci. Zmiksowac blenderzem. Doprawic do smaku imbirem, curry, sola i pieprzem.
Gotowe.
Na srodek zupy juz na talerzu mozna dac lyzke creme fraiche albo posypac pestkami dyni.
Do tego pasuja male grzanki.

1. September 2008

Hot Dogi

340g maki
100 ml mleka
1 jajo
20g drozdzy swiezych
1 lyzeczka cukru
125g masla
szczypta soli


5 parowek
jakies 4 plasterki sera zoltego


Do letniego mleka wsypac cukier i drozdze, wymieszac, zeby sie rozpuscilo. Przykryc i odstawic zeby wyroslo. W tym czasie przygotowac maslo - rozpuscic je i ostudzic. Przygotowac reszte skladnikow i dodac rozczyn. Wyrobic.
Parowki przekroic na pol. Urywac kawalek ciasta, rozgniesc je w dloniach na dlugosc parowki, ulozyc kawalek sera i polozyc parowke. Zlepic i troche porolowac w dloniach czy po blacie zeby nabralo ladnego ksztaltu.
Ulozyc - wychodzi mi 10 - na blaszy wylozonej papierem do pieczenia.
Do nagrzanego pieca na 180°c na 20 minut.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More