prosta i szybka zupa.
wykorzystuje okres na dynie, poki sa. :)
1 hokkaido
1 duza marchewka
ok. 1,5 Litra bulionu (albo woda i bulion z proszku/kostka rosolowa)
troche swiezego imbiru
curry, papryka w proszku
sol, pieprz
Hokkaido przekroic na pol, wyciagnac srodek z pestkami a reszte pokroic na kawalki (nie trzeba obierac, hokkaido mozna jesc ze skora),marchewke tez obrac i pokroic, zalac woda z kostka albo bulionem w garnku i gotowac do miekkosci. Zmiksowac blenderzem. Doprawic do smaku imbirem, curry, sola i pieprzem.
Gotowe.
Na srodek zupy juz na talerzu mozna dac lyzke creme fraiche albo posypac pestkami dyni.
Do tego pasuja male grzanki.
wykorzystuje okres na dynie, poki sa. :)
1 hokkaido
1 duza marchewka
ok. 1,5 Litra bulionu (albo woda i bulion z proszku/kostka rosolowa)
troche swiezego imbiru
curry, papryka w proszku
sol, pieprz
Hokkaido przekroic na pol, wyciagnac srodek z pestkami a reszte pokroic na kawalki (nie trzeba obierac, hokkaido mozna jesc ze skora),marchewke tez obrac i pokroic, zalac woda z kostka albo bulionem w garnku i gotowac do miekkosci. Zmiksowac blenderzem. Doprawic do smaku imbirem, curry, sola i pieprzem.
Gotowe.
Na srodek zupy juz na talerzu mozna dac lyzke creme fraiche albo posypac pestkami dyni.
Do tego pasuja male grzanki.