22. April 2008

Semmelknödel (z Bayern)

typowa potrawa z Bayern.

2 suche bulki (czyli Semmel)
1 cebula
1 zabek czosnku
1 peczek pietruszki
150g mleka
lyzeczka masla
1-2 jaja
sol, pieprz do smaku
troszke maki (ok. lyzki, dwoch)


Bulki pokroic drobno. Czosnek i cebule pokroic drobniutko i podsmazyc na masle. Pietruszke posiekac. Zalac cieplym mlekiem bulke. Dodac cebule i czosnek podsmazony, pietruszke. Wbic jajo i wszystko wyrobic. Dodac troche maki. Jesli masa sie zbyt bardzo klei to mozna dosypac troche bulki tartej.
Zwilzonymi rekami w wodzie formowac kulki. Zagotowac wode w garnku. Wrzucic je na wrzatek i zredukowac ogien. 15 minut gotowac, maja wyplunac na gore.





 

Ciasto czekoladowe z kwasnej smietany

350g maki
350g cukru
250g masla albo margaryny
50g kakao
1 opakowanie sody (zastepnie moze byc tez proszek do pieczenia)
200g kwasnej smietany
3 jajka


Wszystko ze soba zmiksowac na gladka mase.
Forme wysmarowac tluszczem i przelac ciasto. Piec w nagrzanym piecu do 180°C ok. godziny. (sprawdzic patykiem), najwyzej jeszcze chwile zostawic. (pieklam ostatnio 70minut - to z truskawkami.)

Posypac cukrem pudrem albo zrobic polewe czekoladowa

Rada: jeszcze lepiej smakuje jak do ciasta wmiesza sie kawalki czekolady. (np. firmy Schw...au kropelki czekoladowe)






 
zrodlo

16. April 2008

Chleb w 3 minuty

Szybki i prosty przepis na pyszny chleb.

kostka drozdzy swiezych (42g)
450ml cieplej wody
500g maki pelnoziarnistej (weizenvollkornmehl)
100g ziaren sloneczka
2 lyzeczki soli
2 lyzki octu owocowego (np. ja uzylam ocet jablkowy)

Drozdze rozpuscic w wodzie i dodac do reszty skladnikow. Wymieszac dokladnie i NIE zostawiac zeby uroslo tylko ... forme (pieke w keksowce) wysmarowac maslem/margaryna i przelac do niej ciasto.
Wstawic do NIE nagrzanego pieca i wlaczyc go: grzanie gora/dol na 200°C na 60 minut albo termoobieg 170°C przez 50 minut. Po tym czasie wyciaglam z formy i zostawilam jeszcze na 10 minut w piecu.

Pyszny chleb, z rewelacyjnie chrupiaca skora, miekki w srodku. I do tego blyskawicznie do zrobienia, nawet z rana idzie upiec przed sniadaniem.
Mozna uzyc tez innych mak i roznych rodzajow ziaren: slonecznik, dynia, siemie lniane, sezam, mak, orzechy, migdaly, rodzynki)










Skorzystalam z przepis podanego tutaj.

Nalesniki z jablkiem Babci Basi

ciasto na nalesniki
(czyli maka, jajo, mleko, szczypta soli i troche cukru do smaku - ja rozcienczam jeszcze mleko z woda, zeby oszczescic kalorie: wymieszac dokladnie)
jablka (umyc, obrac i pokroic w cieniutkie plasterki)
tluszcz

Na patelnie rozgrzac tluszcz, nalac troche ciasta na srodek patelni (ciasto raczej lejace, zeby sie dobrze rozlalo i nie bylo zbyt grube) i ukladac jablka. Jak sie jedna czesc zarumieni to obrocic i usmazyc z drugiej.

Mozna posypac cukrem pudrem.


 

7. April 2008

Panna Cotta kokosowa z malinowym musem

(porcja dla 2 osob)

200g smietany slodkiej
165 ml mleka kokosowego (mala puszka)
45g cukru
1 op. zmielonej zelaty (9g)
ok. 150g malin (swieze albo mrozone)
cukier puder

W garnku podgrzac smietane z mlekiem i cukrem. Dodac zelatyne (nie gotowac juz)dobrze wymieszac az do rozpuszczenia sie zelatyny. Przelac do foremek przeplukanych zimna woda i wstawic do lodowki na ok. 3 godziny.
Maliny, dosladzajac cukrem pudrem do smaku, zmiksowac. Przelac przez sitko, zeby pozbyc sie pestek.



 

Smoothie

garsc owocow lesnych (mrozone, ale rozmrozone wczesniej)
1 banan
1 pomarancza

Z pomaranczy wyciskac sok. Wrzucic do blendera wszystko i zmiksowac. (najlepiej przelac przez sitko, zeby sie pozbyc malych pestek). Kostka lodu. Szybkie, zdrowe i sycace.




 

6. April 2008

makaron z pieczarkami i pietruszka

dowolny makaron
peczek pietruszki
ok. 300g pieczarek
2-3 zabki czonsku
oliwa
sol, pieprz

(jesli ktos nie lubi potraw bez miesa to mozna dodac pokrojonego w kostke kurczaka albo indyka, doprawic i usmazyc)

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

Pieczarki i pietruszke myjemy i osuszamy.
Na duzej patelni rozgrzewamy oliwe. Wrzucamy posiekany czosnek i pokrojone w plasterki albo polplasterki jesli duze, pieczarki i smazymy. Pietruszke siekamy drobno. Jak pieczarki sa juz usmazone to dorzucamy odcedzony makaron i pietruche.
Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku.





 

2. April 2008

Wedges


ziemniaki
olej
ziola suszone
sol, pieprz

Ziemniaki obrac, umyc i osuszyc. Pokroic w cwiartki.
W misce dac troche oleju (w zaleznosci od ilosci ziemniakow, ale tak ok. 2 lyzek) i ziola. Wrzucic ziemniaki i wszytsko wymieszac. Posolic i popieprzyc.
Piekarnik rozgrzac do 180-200°C, na blaszy rozlozyc papier do pieczenia i rozlozyc ziemniaki. Piec ok. 20-30 minut. (sprawdzac czy sa miekkie, bo to tez zalezy od gatunku ziemniakow i ich wielkosci)



 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More