typowa potrawa z Bayern.
2 suche bulki (czyli Semmel)
1 cebula
1 zabek czosnku
1 peczek pietruszki
150g mleka
lyzeczka masla
1-2 jaja
sol, pieprz do smaku
troszke maki (ok. lyzki, dwoch)
Bulki pokroic drobno. Czosnek i cebule pokroic drobniutko i podsmazyc na masle. Pietruszke posiekac. Zalac cieplym mlekiem bulke. Dodac cebule i czosnek podsmazony, pietruszke. Wbic jajo i wszystko wyrobic. Dodac troche maki. Jesli masa sie zbyt bardzo klei to mozna dosypac troche bulki tartej.
Zwilzonymi rekami w wodzie formowac kulki. Zagotowac wode w garnku. Wrzucic je na wrzatek i zredukowac ogien. 15 minut gotowac, maja wyplunac na gore.
2 suche bulki (czyli Semmel)
1 cebula
1 zabek czosnku
1 peczek pietruszki
150g mleka
lyzeczka masla
1-2 jaja
sol, pieprz do smaku
troszke maki (ok. lyzki, dwoch)
Bulki pokroic drobno. Czosnek i cebule pokroic drobniutko i podsmazyc na masle. Pietruszke posiekac. Zalac cieplym mlekiem bulke. Dodac cebule i czosnek podsmazony, pietruszke. Wbic jajo i wszystko wyrobic. Dodac troche maki. Jesli masa sie zbyt bardzo klei to mozna dosypac troche bulki tartej.
Zwilzonymi rekami w wodzie formowac kulki. Zagotowac wode w garnku. Wrzucic je na wrzatek i zredukowac ogien. 15 minut gotowac, maja wyplunac na gore.