27. Mai 2009

American Thuna Sandwiches


1 puszka tunczyka we wlasnym sosie
2 -3 ogorki kiszone
1 mala cebula
lyzka majonezu
lyzka jogurtu naturalnego
sol, pieprz

Ogorki i cebule pokroic w drobna kosteczke. Wymieszac razem z odsaczonym tunczykiem i majonezem i jogurtem. (albo tylko majonezem jak ktos woli). Doprawic do smaku.
Posmarowac kromke chleba tostowego, przykryc dluga i przekroic na skos.

19. Mai 2009

Letnia pasta


Lekka, pyszna i do tego szybka do zrobienia.
Idealna na upalny dzien.

(na 2 -3 osoby)


250g makaran (jakies swiderki, kolanka czy cus ;) )
1 avocado
2-4 pomidory (w zaleznosci od wielkosci)
1 cebula
1 lyzka oliwy z oliwek
sol, pieprz, ziola
parmezan do posypania


Makaron ugotowac w posolonej wodzie.
Pomidory obrac ze skorki i pozbyc sie miaszu. Pokroic w kosteczke.
Avocado przekroic na pol, pestke usunac, wyciagnac srodek i tez pokroic w kostke.
Cebulke tez w kosteczke.
Z cieplym makaronem wymieszac warzywa, doprawic do smaku.
Na talerzu mozna posypac parmezanem.

17. Mai 2009

Mini focaccia z mozzarella


mmmm uwielbiam swieze pieczywo z roznymi warzywami.
Z przepisu na focaccia, ktora juz podawalam tutaj zrobilam mini focaccie. Wyszlo mi 6.
Przepis podaje jeszcze raz:

500 g maki
20 g drozdzy swiezych
1 lyzeczka cukru
1 lyzeczka sol
3 lyzki oliwy

Wszystko ze soba wyrobic, dodajac do podanych skladnikow jeszcze ok. 250 ml-300ml (w zaleznosci od maki) cieplej wody. Zostawic pod przykryciem na godzine.Piec nagrzac do 220°C. Ciasto podzielic na 6 i rozwalkowac srednio cienko, ulozyc na blaszy i raczka lyzki zrobic dziury (albo palcem). Przykryc i znowu dac rozsnac 30 minut. Polac oliwa, posypac ziolami (tym razem to byla bazylia i czarnuszka) Wstawic do pieca i zredukowac temperature do 200°C (termoobieg) i piec ok. 20 minut.
Ostudzic i przekroic.

Dol posmarowac serkiem z ziolami (np. philadephia), potem listki salaty (u mnie to byl feldsalat) Na to pomidory (obrane ze skorki) i mozzarella w plasterki. Posypane bazylia.

14. Mai 2009

Ciasteczka - lizaki (lolly cake)

Jak zobaczylam ciasteczka-lizaki to odrazu pomyslalam o dzieciakach w przedszkolu. Potem przyszedl mi pomysl do glowy, ze przeciez moge je tylko upiec, a dzieci je same beda kolorowo dekorowac. Spytalam wiec opiekunki czy by chcialy to robic z dziecmi i sie ucieszyly na moj pomysl. W grupie mojego syna czesto dzieci gotuja albo pieka z opiekunkami. Ostatnio gotowali zupe jarzynowa; maluchy kroja warzywa albo sami robili "misie-zelki".

150g masla
80g cukru (moim zdanie mniej lepiej bo jeszcze i tak slodka polewa przychodzi)
1 jajo
100g maki pelnoziarnistej
100g maki pszennej
1 lyzeczka proszku do pieczenia

Wszystko ze soba zagniesc. Zawinac w folie spozywcza i zostawiac na ok. 1h w lodowce.
Rozwalkowywac na grubosc ok. 5mm. Szklanka wykrawac kolka. Wsadzic patyczki.
Ulozyc na blaszy i piec w rozgrzanym piecu do 180°C 15 minut.



Pieklam z podwojnej porcji, wyszlo mi ponad 30 lizakow.
Po upieczeniu wygladaly tak:


Dzisiaj dostalam karte z "dziekuje", na ktorym jest zdjecie mojego dziecka z kolorowym lizakiem.
Mam wiec okazje pokazac "dzielo" dziecka i kolorowego lizaka. hihi zrodlo

7. Mai 2009

Surowka z kalarepy

Kolezanka narobila mi smaka na surowke, wiec z tego co bylo w domu zroblam szybko i byla pyszna. Dzisiaj powtorze.

1 kalarepa
2-3 duze marchewki
1 jablko
sol, pieprz
2 lyzki jogurtu naturalnego
1 lyzka majonezu


Warzywa zetrzec na tarce.
Jogurt i majonez wymieszac ze soba.
Wszystko razem wymieszac i doprawic do smaku.
Edit majowy dla tych co dbaja o swoja figure: :)
zetrzec 1 marchewke, pol jablka i pol kalarepy. Wymieszac z 2 lyzeczkami jogurtuw nat. 0% i pol lyzeczki majonezu. Doprawic do smaku. Nalozyc na 2 kromki chleba tostowego pelnoziarnistego, przykryc kromka. Smacznego ! Malokaloryczne a glodne/i napewno po takim sniadaniu czy kolacji napewno nie bedziecie.

BBQ gulasz

Znowu troche amerykanskiej kuchni.
Bo amerykanska kuchnia to nie tylko hamburgery. ;)



800g miesa wolowego gulaszowego
butelka (250ml) sosu BBQ
1 cebula
ok. 3 marchewki
300ml wody
lyzka oleju




Mieso kroje na mniejsze kawalki, cebule w kostke i podsmazam w garnku na rozgrzanej oliwie.
Dodaje wode i dusze na srednim gazie do miekkosci (z godzine albo dluzej). Pod koniec dorzucam pokrojona marchewke (wczesniej nie bo by sie rozgotowala). Na koncu sos BBQ.
Mozna doprawic do smaku sola i pieprzem, ale raczej juz nie trzeba.

3. Mai 2009

Pizza na grubym ciescie.

Nie ma nic lepszego jak domowa pizza. ;)
Tym razem na grubym ciescie - ogolnie chyba wolimy pizze amerykanska.

450 g maki
250 ml wody (cieplej)
1 op. suchych drozdzy
2 lyzki oliwy
1 lyzka cukru
1 lyzeczka soli

Wszystkie skladniki ze soba wyrobic i odstawic w cieple miejsce, zeby uroslo.
W tym czasie mozna przygotowac topping.
Piec nagrzac na 250°C.
Jak ciasto uroslo to rozwalkowac niezbyt cienko podsypujac lekko maka, jesli sie krei, ulozyc na kamieniu albo blaszy.
Posmarowac sosem pomidorowym i ulozyc na niej na co mamy ochote.
Wstawic odrazu do pieca i piec ok. 15 minut.

Marynata do miesa z musztarda



Straszna przyszla mi ostatnio ochota na bawarska musztarde. Ostatni raz jadlam ja na ulopie dwa lata temu jak bylismy w Alpach. Do pieczonych kielbasek pycha, a ze kielbaski juz byly z grila to trzeba bylo pomyslec nad czyms innym. Wykorzystalam wiec ja do marynaty do miesa.

(na oko)
musztarda bawarska
musztarda francuska ostra
oliwa
przyprawa grilowa do drobiu

Wszystko ze soba wymieszac. Mieso (kurczak, indyk) pokroic w kawalki i wymieszac w marynacie. Zostawic w lodowce na jakis czas, potem tylko usmazyc na grillu.

Do tego piwko. :-)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More