12. Dezember 2010

Pischinger (Kindergeburtstagtorte) / ( tort dla dziecka)

November und Dezember sind immer Monaten wo ich viel mit Kinder und für Kinder koche und backe. Dieser Jahr ist auch so ...
Mein Sohn hat Geburtstag wgehabt und dass wir immer weniger Kuchen, Torten essen, habe ich mich für schnelle Variante entschieden: Pischinger. Es ist einfach zu machen, schnell und Kinder mögen es.

1 Packung Waffeln (oder Oblaten)
Nutella

Eventuell noch:
Zuckerguss
Lebensmittelfarben
Kuvertüre

Waffeln mit Nutella bestreichen und eine Oblate auflegen und so fortfahren, bis die Oblaten aufgebraucht sind. Fertig !

Oben habe ich mit Zuckerguss und Kuvertüre dekoriert. Dazu noch die Kerzen und fertig war die Kindergeburtstagtorte. :)



___________________________


Listopad i grudzien sa dla mnie miesiacami kiedy wiecej gotuje z dziecmi i dla dzieci. Tak tez jest w tym roku ...
Moj syn mial urodziny i dlatego, ze jemy coraz mniej ciast i tortow zdecydowalam sie szybka wersje: pischinger. Latwo sie robi, szybko i dzieci to lubia.

1 op. wafli
nutella

ewentualnie
lukier
farby spozywcze
czekolada

Wafle posmarowac nutella. Polozyc kolejny wafel, znowu go posmarowac i tak dalej az sie wszystkie zuzyje. Gotowe !

Na gorze udekorowac lukrem i czekolada. Swieczki do tego i gotowy byl tort na urodziny dziecka. :)

4. November 2010

Gemüsesuppe / Zupa jarzynowa

  Es gibt Gerichte, die einfach sind und die man auch sein ganzes Leben lang kocht, so wie zb. Gemüsesuppe. Für mich ist es immer erinnerunt an meine Kindheit. Obwohl es so einfach ist, und nichts spezielles, koche ich es gern. Besonders an Tagen wo ein Wochendmarkt standfindet - dann gehe ich morgen früh da und kaufe immer frische Gemüse. Teuer, aber von super Qualität. Und weil ich da immer frisch geschnittene Suppegemüse bekommt, mache ich dann die warme Suppe, die für diese Jahres Zeit perfekt ist.

ca 500g frische Gemüse (Karotten, Broccoli, Kohlrabi, Kraut, Lauchzwiebel, Selerie)
ca. 2,5 Litr Brühe
4 EL Süsse Sahne
Salz, Pfeffer, Vegeta
ca. 1 EL Dill (frisch, gehackt)

Die Gemüse putzen, wenn nötig dann klein schneiden (in Mundgerechte Stücke) und in Topf mit Brühe kochen, bis die Gemüse fast gar sind. Abschmecken. Hitze reduzieren
Süsse Sahne und Dill geben. Noch mal abschmecken.

Ich könnt auch mit kleinen Nudel essen oder ... was mich noch mehr an Kindsheit errinert:
1 Ei
Mehl
Wasser
Salz
Alles zusammen rühren, es muss so sein, dass es alleine von Löfel geht, aber nicht zu flüssig ist. Also Wasser nur vorsichtig geben. Und dann mit Löfel, an kochende Suppe geben, damit kleine Klösschen entstehen. Kurz kochen lassen, bis die oben schwimmen. Dann erst gebe ich Sahne und Dill dazu.






___________________________

Sa takie potrawy, co sa proste i ktore sie gotuje przez cale swoje zycie jak np. zupe jarzynowa. Dla mnie ta zupa jest wspomnieniem mojego dziecinstwa. Pomimo, ze jest prosta i nic specjalnego gotuja ja chetnie. Szczegolnie w dni kiedy jest targ - ide rano na targ i kupuje swiezy warzywa. Drogie, ale maja super jakosc. I dlatego, ze dostane tam tez zawsze swiezo pokrojone warzywa na zupe, gotuje wiec wtedy zupe, ktora jest idealna na ta pore roku.

ok. 500g swiezych warzyw ( marchewka, brokuly,kalafior, por, seler)
ok. 2,5 Litr wywaru
4 lyzki slodkiej smietany
sol, pieprz, Vegeta
ok. 1 lyzka koperku (swiezego, posiekanego)

Jarzyny umyc, jesli potrzeba to pokroic w kawalki i ugotowac w garnku z wywarem, az beda miekkie. Doprawic. Zmniejszyc gaz. Dodac smietana i koperek. Jeszcze raz doprawic.

Mozna jesc z malym makaronem albo ... co mi jeszcze bardziej dziecinstwo przypomina ...
1 jajko
Maka
woda
sol
Wszystko ze soba wymieszac. Ma oddchodzi od lyzki ale nie byc za bardzo plynne, dlatego ostroznie dodawac wode. I potem lyzka wrzucac to ciasto na gotujaca sie zupe, zeby powstaly kluseczki. Zagotowac, az wyplyna na powierzcheni. Dopiero wtedy dodaje smietane i koperek.

Przepis w ramach wspolnego gotowania "Gotujemy po polsku" pod patronaten zPierwszegoTloczenia.pl:

Gotujemy po polsku!

31. Oktober 2010

Happy Halloween

Ich wünsche Euch Happy Halloween !



___________________________



Zycze Wam Happy Halloween !

30. Oktober 2010

Apfel-Kürbis-Marmelade / Dyniowo-jablkowy dzem

  Die Kinder habe es in Kita gemacht und ich dürfte probieren. Einfach himlisch ! Ich habe nie gedacht, dass Marmelade aus Kürbis so lecker sein kann. Also habe ich es zu Hause nachgekocht und ich empfehle Euch auch. :)


Das Rezept kommt von hier.


500 g Kürbisfleisch (ich nahm Hokkaido)
50 ml Apfelsaft
500 g Äpfel
Saft von 1 Zitrone
1 Stange Zimt
500 g Gelierzucker, 2:1


Den Kürbis in Stücke schneiden und in einem Topf mit ganz wenig Wasser ca. 10 Min dünsten und dann mit Apfelsaft pürieren. Den Zitronensaft zufügen. Die geschälten Äpfel grob raspeln und unter die Kürbismasse rühren. Den Zucker zufügen und gut verrühren. Mit der Zimtstange erhitzen und nach Angaben von der Gelierzuckerpackung kochen lassen. Die Zimtstange entfernen und in heiß ausgespülte Schraubgläser füllen. Ein paar Minuten auf dem Deckel stehen lassen und dann umdrehen.












___________________________



Dzieci w przedszkolu gotowaly ten dzem i mialam okazje sprobowac. Poprostu nieziemski ! Nie spodziewalam sie, ze dzem z dyni moze byc taki pyszny. Zaraz w domu rowniez go przygotowalam i Wam rowniez to polecam. :)


Przepis pochodzi stad.


500g dyni
50 ml soku jablkowego
500g jablek
sok z jednej cytryny
1 cynamon
500g cykru zelujacego 2:1


Dynie pokroic w kawalki i poddusic w malej ilosci wody okolo 10 Minut. Dodac sok jablkowy i zmiksowac. Dodac starte jalbka, sok z cytryny i cukier. Wrzucic cynamon i gotowac wedlug instrukcji na opakowaniu cukru zelujacego. Wyciagnac cynamon, przelac do czystych sloikow i obrocic do gory nogami. Zostawic je tak stac pare minut.





Przepis dolaczam do:




11. Oktober 2010

Hackrouladen / Rolady z miesa mielonego

  So wie es aussieht, habe ich weniger Zeit hier zu schreiben ... und warscheinlich werde ich noch weniger haben ... aber keine Sorgen ... ich werde sicher hier weiter ab und zu Rezept verofetlichen. :)
Mal eine andere Rouladen, die auch sehr gut schmecken ...

750 g Hackfleisch
2 EL Paniermehl
1 Ei
Senf
3 Zwiebeln
3 Gewürzgurken
8 Scheiben Bacon
Salz und Pfeffer
Öl

Das Hackfleisch mit Paniermehl und Ei mischen, mit Salz und Pfeffer würzen und alles gut verkneten.  Dann die Arbeitsfläche mit Paniermehl bestreuen. Das Fleisch in 8 Portionen teilen und jedes Stück rechteckig auslegen. Je 1 TL Senf darauf streichen. Zwiebeln und Gurken-Streifen auf die Rouladen verteilen. Die Rouladen vorsichtig einrollen und mit je 1 Scheibe Bacon umwickeln. Mit der Nahtstelle nach unten in heißem Öl anbraten und bei mittlerer Hitze braun braten.







Das Rezept kommt von: hier




___________________________



Tak jak wyglada mam mniej czasu zeby tutaj pisac ... i prawdopodobnie bede miala go jeszcze mniej ... ale sie nie martwie ... od czasu do czasu wstawie tutaj jakis przepis. :)

Rolady troche inne niz tradycyjne ale roznie smaczne.


750g miesa mielonego
2 lyzki bulki tartej + jeszcze troche do posypywania
1 jajko
musztarda
3 cebule
3 ogorki konserwowe
8 plasterkow boczku
sol i pieprz
olej

Mieso mielone wymieszac z bulka tarta i jajkiem, doprawic sola i pieprzem - wszystko dobrze wyrobic. Podzielic na 8 porcji i kazda plasko ugniesc (podsypujac sobie lekko bulka, zeby sie nie kleilo) w prostokac. Posmarowac musztarda, polozyc plasterki cebuli i paseczki ogorka. Zwinac i okrecic boczkiem. Usmazyc na oleju zaczynac od miejsca gdzie sie laczy boczek


Przepis jest stad.

8. September 2010

Pierogi mit Heidelbeeren/ Pierogi z jagodami

  Sommer geht zu ende ... leider ...


ca. 100g Buttermilch
ca. 150g Mehl


Heidelbeeren putzen und zuckern.
Alles zusammen verkneten, ausrollen und Kreise ausstechen. 1 TL Heidelbereen rein und zusammen klappen und kleben. In Topf das Wasser zum kochen bringen. Die Pierogi rein und kochen bis sie auf die Oberfläche schwimmen.


Restliche Heidelbeeren habe ich mit natur Joghurt verrührt und leicht gesüsst.




___________________________

Lato dobiega dokonca ... niestety ...

ok. 100g maslanki
ok. 150g maki

jagody umyc i lekko poslodzic.

Wszystko ze soba zagniesc, rozwalkowac i wycinac kolka. Lyzeczke jagod dac na srodek, zlozyc i skleic. Wrzucic na gotujaca sie wode i gotowac az wyplyna na gore.

Reszte jagod wymieszalam z naturalnym jogurtem i lekko poslodzilam.

27. August 2010

Buttermilch Apfelpfannkuchen / Racuchy na maslance

  Es sind Sommerferien ... deswegen habe ich meine alte Rezepte rausgeholt um für meinen kleinen Rocker die Apfelpfannkuchen zu backen. Ich habe eine altes Rezept gefunden und sofort haben wir es gemacht. Mein Sohn hat es nur so kommentiert "ich liebe Apfelpfannkuchen, Mama" . ;)
Das Rezept reicht für 3-4 Personen. Als Nachtspreise für ca. 6-8.



1 Becher (500ml) Buttermilch
3 Eier
2 Gläser Mehl (250ml)
Prise Salz
3 EL Zucker
1 TL Backpulver
1 bis 1,5 kg Äpfel.



Fett für die Pfanne
Ev. Zuckerpuder, Zimt-Zucker, Schokososse, Vanilleeis etc.



Eier trennen. Eiweiss mit Prise Salz steifschlagen, am ende Zucker hinzufügen und noch kurz schlagen.
Restliche Zutaten (auch Eigelbe) in Schüssel mit Löffel umrühren. Am ende Schneemasse vorsichtig unterheben.





Äpfel schälen und klein schneiden. Ihr könnt in dünne Spalten schneiden oder in Ringe (Kerngehäuse ausstechen).
Apfelstückchen durch den Teig ziehen und im heißen Öl goldig ausbacken.
Nach dem Backen lege ich immer auf Papiertuch damit etwa Fett abgesaugt wird.
Die Seiten sind knusprig, drin weich.
Wir haben es mit Schoko-Zimt-Zucker gegessen.


Manche haben es Herzen ausgesehen ...


Andere Pfannkuchen Rezepte:





___________________________
Sa wakacje ... dlatego tez wyciaglam moje stary zbior przepisow, zeby dla mojego malego Rockera zrobil nalesniki z jablkami. Znalazlam stary przepis na rauchy i odrazu wzielismy na pieczenie. Moj skomnetowal tylko "Kocham racuchy, mamusiu". ;)
Ten przepis starcza dla 3-4 osoby, albo jako deser dla 6-8 osob.



1 opokowanie  (500ml) Maslanki
3 jaja
2 szklanki maki (250ml)
szczypta soli
3 lyzki cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 do 1,5 kg jablek
tluszcz do pieczenia



Ew. cukier puder, Cynamonowy-Cukier, sos czekoladowy, lody waniliowe itd.
Bialka ubic ze szczypta soli na koniec dodawac cukier i dalej ubijac.

Reszte skladnikow (zoltka tez) wymieszac w misce lyzka. Na koniec dodac piane z bialek i delikatnie wymieszac.




Jablka obrac i pokroic na kawalki. Mozna pokroic w platerki oder w kolka. (srodek z pestkami wyciac)
Jablka maczac w ciescie i piec na zloty kolor na goracym oleju.

Po upieczeniu odlozyc na papierowy recznik, zeby pozbyc sie troche tluszczu.
W srodku miekkie, ale brzegi sa chrupiace.
My jedlismy z czekoladowo-cynamonowym-cukrem.





Andere Pfannkuchen Rezepte:

25. Juli 2010

Eiweiss Rührei / Jajecznica z bialka

  Nach Sport brauchen Muskeln Eiweiss und da mache ich mir Rührei ohne Eigelb. Für alle die abnehmen möchten ist es perfekt - viel Eiweiss, wenig Fett und Kohlenhydrate. Probieren Sie es, schmeckt gut. :)

3 Eiweisse
1 St. Putenschinken (
curry pulver

Beschichtene Pfanne mit Wasser nass machen (ev. wenig Butter schmelzen). Putenschinken in Würfel schneiden. Eiweiss rein und Schinken dazu. Nur mit Curry würzen und rühren bis alles fest wird.



___________________________

Po sporcie potrzebuja muskle proteiny i wtedy robie sobie jajecznice z bialek. To perfekcyjny posilek dla wszystkich co chca zeszczuplec, zawiera malo tluszczu i weglowodanow ale za to wystarczajaco bialka. Sprobujcie. :)

3 bialka
1 plasterek szynki z indyka
curry

Dobra patelnie zmoczyc woda (ew. rozpuscic troche masla). Szynke pokroic w kostke, dac na patelnie razem z bialkami. Doprawic tylko curry. Mieszac i smazyc az sie wszystko zetnie.


Przepis dolaczam do:

21. Juli 2010

Harzer Käse Salat

  Eiweiss pur ! Aber nur für die, die Harzer Käse mögen.
Harzer Käse hat ein spezifischer Geruch und Geschmack und deswegen ist es nicht jeder man Sache.
Ich kann mich auch nicht gewöhnen ... aber weil Harzer Käse 0% Fett und 0g Kohlenhydate hat und ca 25g-30g Eiweiss (je nach Hersteller) ist ein geheimes "tipp von Sportler".

1 Packung Harzer Käse
1-2 Tomaten
1/2 Gurke (frisch)
Petersilie
Salz und Pfeffer

Alles in Würfel schneiden, Petersilie hacken alles zusammen rühren und würzen nach Geschmack.


___________________________

Bialko pur ! Ale tylko dla tych co lubia Harzer ser.
Tu mam ale problem, bo nie wiem czy w Pl. ten ser mozna kupic.
Harzer ser ma specyficzny zapach i smak, i przez to nie jest smakiem kazdego. Ja tez sie nie moge przyzwyczaic do niego ... ale ze ma 0% tluszczu i 0g weglowodanow i ok. 25g bialka (protein) jest "tajemnym skladnikiem wsrod sportowcow".

1 opakowanie Harzer ser
1-2 pomidory
1/2 ogorka (swiezego)
pietruszka
sol i pieprz
Wszystko pokroic w kostke, pietruszke posiekac. Wszystko wymieszac i doprawic do smaku.




Przepis dolaczam do akcji:
akcja

28. Juni 2010

Erdbeer-Kokos-Shake / Koktajl truskawkowo-kokosowy

  So einfach und so lecker. Am besten schmeckt es, wenn es gekühlt ist.
100 ml Kokosmilch
250 ml Buttermilch
Erdbeeren (geputzt)
und Zucker nach Geschmack

Alles zusammen pürieren und geniessen !

___________________________
Takie proste a takie smaczne. Najlepiej smakuje dobrze schlodzone.


100ml mleka kokosowego
250ml maslanki
truskawki (oczysczone)
i cukier do smaku

Wszystko ze soba zmiksowac i sie rozkoszowac !

To juz niestety ale moj ostatni "przepis" na sezon Truskawkowy z Olga Smile.
Mam nadzieje, ze zobaczym sie znowu za rok ...

Sezon Truskawkowy 2010

20. Juni 2010

Milchreis mit Erdbeeren / Ryz z truskawkami

 Statt wie immer Erdbeeren kaufen, habe wir diesmal alleine gepflückt. Wir hatten vor 0,5 -1 kg zu kaufen, aber weil uns Spaß gemacht hat, haben wir dann doch 2 kg. Zuhause angekommen, mit großen Hunger (mein Sohn weniger, weil er schon bei pflücken paar Erdbeeren gegessen hat ;) ) haben wir uns Milchreis gekocht und dazu Erdbeersoße gemacht. Ich habe es Ewigkeit so was nicht mehr gegessen, aber in Kindheit habe ich gerne gegessen. Es ist so Kinderrezept, meinen Sohn hat es auch geschmeckt ...


1 Tasse Milchreis
1 Tasse Wasser
1 Tasse Milch (0,3% Fett)
1 Prise Zucker

(Ihr könnt aber auch andere Masse nehmen (zb. Becher), wichtig ist nur, dass es 1 Teil Reis und 2 Teile Flüssigkeit sind. Und ihr könnt natürlich auch 2 Tassen Milch 3,5% nehmen, ich wollte aber für mich paar Kalorien und Fett weniger haben)

Alles in Topf köcheln lassen, ca 15 Minuten. Umrühren nicht vergessen, sonst brennt's an !

In zwischen Zeit ...
Erdbeeren (ich glaube so 300g habe wir genommen, einfach nach Augenmass nehmen ;) )
200g Buttermilch
100g Natur Joghurt
Zucker (nach Geschmack)

Erdbeeren putzen. Paar klein schneiden für später. Rest mit Buttermilch und Joghurt mit Blender mixen.

Milchreis auf Teller einrichten, Erdbeersosse und paar kleine geschnittene Erdbeeren.

___________________________

Zamiast tak jak zawsze kupic truskawki, tym razem zbieralismy sami. Mielismy w planie tak 0,5kg do 1 kg kupic, ale ze zrywanie robilo nam przyjemnosc to na koncu bylo 2kg. Po dojsciu do domu z duzym glodem  ( moj syn z mniejszym, bo pojadl troche prosto z krzaczka ;) )ugotowalismy sobie ryz na mleku i sos truskakowy. Nie jadlam juz tego wiecznosc, ale jako dziecko to lubilam. To jest taki przepis dla dzieci, mojemu synowi tez smakowalo ...


1 filizanka ryzu
1 filizanka wody
1 filizanka mleka (0,3% tluszczu)
szczypta cukru

(oczywiscie mozecie wziasc inny pojemnik (np. kubek), wazne jest tylko, ze byla 1 czesc ryzu do 2 czesci plynu. I oczywiscie moga to byc tez 2 filizanki mleka 3,5%, ja chcialam dla siebie mniej kaloryczne)

Wszystko razem gotowac ok. 15 minut, na srednim ogniu. O mieszaniu nie zapomniej, inaczej sie przypali !

W miedzy czasie ...
truskawy (chyba bylo ok. 300g, najlepiej na oko ;) )
200g maslanki
100g jogurtu nat.
cukier (do smaku)

Truskawki oczywscic. Kilka pokroic i odlozyc na pozniej. Reszte zmiksowac z maslanka i jogurtem.

Ryz nalozyc na talerze, polac sosem truskawakowym i dodac kilka pokrojonych truskawek.

Przepis dolaczam do akcji:

Sezon Truskawkowy 2010 i ”"

14. Juni 2010

Crepes mit Erdbeeren (Crepes z truskawkami)

  Das Rezept für crepes habe ich schon gepostet. Diesmal habe ich es mit Erdbeeren belegt. Ich finde diese Kombination von Crepes - frische Erdbeeren - und Schokososse richtig lecker.


250g Mehl
500ml Milch
Prise Salz
1 Pck. Vaniliezucker
4 Eier
50g Butter oder Margarine

paar frische Erdbeeren
und Schoko-Sosse

Als erstes Butter schmelzen lassen. Dann alle andere Zutaten zusamenmixen und am Ende Butter dazugeben und unterrühren. Pfanne warm werden lassen. In der Mitte gebe ich bishen Teig und dann mit Pfannenwender mache ich ein Kreis auf die ganze Pfanne. Somit habe ich super dünne Pfannkuchen. Auf besten Seiten braun braten.

Erdbeeren putzen und klein schneiden. Crepes damit belegen und die Schokosoße oben drauf.




 ___________________________
Przepis na crepes juz podawalam przy okazji naszego pobytu we Francji. Tym razem zrobilam crepes razem z truskawkami czekoladowym sosem. Uwazam, ze taka kombinacja swietnie ze soba pasuje.

250g Maki
500ml mleka
szczypta soli
1 op. cukru waniliowego
4 jaja
50g masla/margaryny

swieze truskawki
i sos czekoladowy

Zaczynamy od masla, je trzeba najpierw rozpuscic. Reszte skladnikow miksujemy i na koncu dodajemy maslo. Patelnie rozgrzac. Na srodek daje troche ciasta i rozprowadzam go na patelni. W tej sposob otrzymuje bardzo cienkie nalesniki. Usmazyc na obu stronach.
Truskawki oczyscic i pokroic w kawalki. Ulozyc na crepes i polac sos czekoladowym



Przepis w ramach wspolnego gotowania:
Sezon Truskawkowy 2010

29. Mai 2010

Dinkelvollkorn Kekse (Ciasteczka orkiszowe)

  Ich backe seit paar Monaten nicht mehr, weil es besser für Figure ist ;) und die Gesundheit. Aber für Muttertag habe ich für mein Kind dinkel-vollkorn-kekse gebacken. Rezept war schon einmal auf diesen Blog, aber ist so gut, dass es wert ist, ihn zu wiederholen mit neuen Fotos. :)
Blume und Bild von meinem Kind. :)))))
250g Vollkorn-dinkelmehl

100g Butter (kalt)
50g Roh-Rohzucker (oder braun, aber Rohzucker hat besseren Aroma, meine Meinung nach)
1 Ei
75g gemahlene Mandeln (oder Nüsse)
1/2 TL Zimt
1/2 TL Backpulver
Prise Muskat
Alles zusammen verarbeiten und 1h in Kühlschrank kühlen. (Ich habe kühlzeit überspringen, weil den Teig gut war und ich konnte sofort die Plätzchen ausstechen)
Auf Backblech legen (mit Backpapier belegen vorher) und in vorgeheizten Ofen 180°C ca. 12 Minuten backen


Das Rezept kommt von hier


__________________________



Nie pieke od kilku miesiecy juz, cos jest lepsze dla figury ;) i zdrowia. Ale z okazji dnia Mamy zrobilam dla mojego dziecka ciasteczka z maki orkiszowej. Przepis pojawil sie juz jakis czas temu na blogu, ale warty jest powtorzenia i nowych zdjec. :)
Kwiatek i rysunek od mojego dziecka. :))))))))

250g maki orkiszowej(niemieckiej vollkorn-dinkelmehl)

100g masla (zimnego)
50g cukru trzcinowego (ew. brazowy, ale trzcinowy daje moim zdaniem lepszy aromat)
1 jajko
75g zmielonych migdalow (orzechy tez moga byc)
1/2 lyzeczki cynamonu
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta galki muszkatolowej

Ze wszystkich skladnikow zagniesc ciasto i odstawic go na ok. godzine do lodowki. (ja czas w lodowce pominelam, bo dalo sie super odrazu rozwalkowywac i wycinac.)
Ulozyc na blaszy wylozonej papierem do pieczenia i na 12 minut w 180°C.

25. Mai 2010

Gefüllte Zucchini (Faszerowana cukinia)

 Ich war bis jetzt kein Fan von gefüllten Gemüsen. Ich habe Paprika probiert und die hat mir nicht überzeugt. Aber weil ich Abends keine Kohlenhydrate esse, habe ich mir überlegt, es noch mal zu probieren. Und ich muss sagen - lecker ! Zucchini in diese Form mache ich sicher wieder.

1 Zucchini (mittlere Größe)
100-150g Hackfleisch
1 Zwiebel
1 Zeh Knobi
1-2 EL Tomatenmark
3-4 EL Brühe/Wasser
Käse
1TL Öl
Salz, Pfeffer, Oregano, Paprikapulver

Zucchini putzen und längst halbieren und aushöhlen. Das übrige Fruchfleisch klein schneiden.
Die Zwiebel fein schneiden, die Knoblauchzehen ebenfalls in einem Topf anschwitzen und Fleisch und untermischen und ebenfalls leicht anschwitzen. Als letze kommt Fruchfleisch dazu, Tomatenmark und bishen Flüssigkeit. Kurz aufkochen, damit es Sauce entsteht. Abschmecken.
Backofen auf 180°C vorheizen
Zucchinihälften damit füllen. Käse (zb. Mozzarella light) oben drauf und ca. 20-30 Minuten backen.


Es ist Portion für eine Person, aber ohne Beilage (Brot, Reis).
Ich war danach richtig voll.
 
___________________________

Do tej pory nie bylam nigdy fanem faszerowanych warzyw. Probowalam kiedys papryka i mnie nie przekonala. Ale ze nie jem wieczorami zadnych weglowodanow, zdecydowalam sie, ze jeszcze raz sprobuje. I musze powiedziec - pycha ! Zucchini w tej formie zrobie znowu.

1 cukini (sredniej wielkosci)
100-150g miesa mielonego
1 cebula
1 zabek czosnku
1-2 lyzki przecieru pomidorowego
3-4 lyzki bulionu albo wody
ser
1lyzeczka oliwy
Sol, Pieprz, Oregano, Paprika

Cukinie umyc i przekroic wzdlug, wyciagnac miaz i go pokroic.
Cebule i czosnke drobno posiekac i podsmazyc. Dodac mieso ktore tez podsmazyc. Na koncu dodac pokrojony miaz, przeciez i troche plynu. Chwile poddusic zeby zrobic sie gesty sos. Doprawic do smaku
Piec dogrzac na 180°C.
Polowki cukini wypelnic masa. Posypac serem (np. Mozzarella light) i piec ok. 20-30 minut.

To jest porcja dla jednej osoby, bez dodatkow (chleb, ryz).
Ja po tym bylam syta.

Dolaczam do:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More