19. November 2007

Tygrysek (i wariacje tego ciasta)

Ciasto zwane tygrysem albo bardziej popularne pod nazwa zebra. ;)

Proste, szybkie i smaczne.


2 i pol szklanki maki
4 jaja
1 szklanka mleka (ja daje wody, wychodzi tak samo smaczne a oszczedzam kalorie)
2 szklanki cukru
1 niepelna szklanka oleju
2 plaski lyzeczki proszku do pieczenia

Jaja wymieszac z cukrem, dodac reszte skladnikow i zmiksowac na gladka mase. (ja czasami wrzucam wszystko jak leci do miksera i wlaczam ;) ) Potem podzielic na dwie czesci i do jednej dodac 3 lyzki kakao, do drugiej 3 lyzki maki i wymieszac.
Piec rozgrzac na 160°C. Do okraglej formy (nie trzeba natluszczac)na srodku nalac 3 lyzki bialego ciasta, potem znowu w srodek 3 lyzki ciemnego ciasta, znowu na srodek formy bialego i tak dalej, by utworzyly sie paski.
Do pieca na 35-40 minut.






Z tych samych skladnikow mozna zrobic rowniez ciasto kakaowe - dodac z 5 lyzek kakao, wymieszac i wylac do formy.


Rowniez jako ciasto - szybkie - owoce sie super nadaje. Wszystkie skladniki wymieszac, wylac na forme i na gorze ulozyc swieze owoce w lecie, w zimie owoce odsaczone z kompotu albo rozmrozone.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More