24. Juli 2009

Pasta z ryba

Czemu nie pasta z ryba ?
No wlasnie, czemu nie, kiedy to tak pysznie smakuje.

zrodlo




500g makaronu
250g ryby (bialej np. panga)
10 malych koktajlowych pomidorkow
1 srednia cukinia
1 zabek czosnku
oliwa z oliwek
sol, pieprze
bazylia albo oregano


Makaron ugotowac al dente.
Rybe pokroic na kawalki.
Czosnek posiekac i lekko podsmazyc na oliwie na patelni. Dodac rybe, jak bedzie juz upieczona to dodac pokrojony w plasterki albo polplasterki cukinie. Ja juz wszystko bedzie miekkie to na koncu dodac pomidorki (ja kroje na pol albo na cwiartki). I ugotowany i odsaczony makaron. Popieprzyc, posypac ziolami. Wszystko ze soba wymieszac i nalozyc na talerze.


Przepis dolaczam do akcji:




Photobucket

23. Juli 2009

Kasate

To danie powstalo jakies 7 lat temu, kiedy bylam na diecie. Mialo byc lekko ale sycaco. Do tego tez smacznie. I tak experymentujac powstal taki talerz z salata, do ktorej nazwe wymyslil moj Maz, ktory pomimo, ze na diecie nigdy nie byl/nie musi to chetnie to je. Ka-Sa-Te to sa pierwsze litery K (od mojego imienia), SA od Salat (salata) i Te od Teller czyli talerz.

proporcje na oko

salata
pomidor
piers z kurczaka
makaron (cieniutenskie niteczki)
przyprawy: do kurczaka, oregano, pieprz, majeranek





Warzywa umyc i osuszyc.
Makaron ugotowac.
Piers z kurczaka albo ugotowac i potem pokroic na kawalki albo pokroic w paseczki i usmazyc na patelni przyprawiajac przyprawa do kurczaka.
Pomidor pokroic w kostke.

Ulozyc na talerzu: poszarpana salate, makaron, pomidory, kurczak. Posypac ziolami.


Przepis dolaczam do akcji:


19. Juli 2009

Rogale z czekolada

"Nie tylko dla dzieci" - jak twierdzi autorka przepisu. Zgadza sie. :)
Choc u nas pozarte zostaly przez dzieciaki, ktore nas odwiedzily.




375 g maki
1 op. suchych drozdzy
½ lyzeczka soli
½ skorki z cytryny
50 g cukru
175 ml mleka
75 g miekkiego masla
Nutella
jajo

Wszystko ze soba zagniesc. (autorka nic o tym nie pisze, ale moim zdaniem letnie mleko lepsze, raz zrobilam z zimnym i ciasto dluuuugo roslo)
Przykryc wilgotna sciereczka i miske z ciastem wstawic do drugiej miski z ciepla woda.
Ok.1 godziny dac rosnac.
Przygotowac blache, wykladajac ja papierem do pieczenia.
Ciasto jeszcze raz zagniesc, rozwalkowac na ok. 1cm grubosci i podzielic na 12 trojkatow. Na kazdy dac po lyzeczce Nutelli i zwinac. Ulozyc w odstepach na blaszy, posmarowac rozbeltanym jajkiem i zostawic na 15 minut, w tym czasie nagrzac piec na 200°C. Piec 15 minut na zlocisto.


Photobucket



18. Juli 2009

Focaccia Muffins (albo bulki)

Juz nie raz pieklam focaccia, to normalna KLIK, to znowu mini KLIK. Tym razem upieklam je w formie do muffinow. I pobily wszystkie inne focaccie ktore do tej pory robilam.
Re we la cja !
W srodku mieciutkie, na zewnatrz chrupiace.
zrodlo

400g maki
1 opakowanie suchych drozdzy
200 ml cieplej wody
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka cukru

dowolne ziola
oliwa

Wszystkie skladniki ze soba zarobic. Ja do ciasta dodaje tez ziola, np. Provence. Wyrobic i zostawic, zeby podwoilo swoja objetosc.
Piec nagrzac na termoobieg na 230°C (jesli bez termoobiegu to 20°C wiecej).
Forme do muffinow wysmarowac oliwa. Z ciasta zrobic rulon i pokroic go na 12 rownych czesci, zrobic kulke i umiescic w formie. Posmarowac oliwa, posypac ziolami. Wstawic do pieca na 10 minut. Wylaczyc, piekarnik zostawic otwarty ze szparka na kolejne 5 minut.
Smacznego !



Wersja z bulkami: Podzielic ciasto na 6, polozyc na blache ... reszta tak samo jak wyzej.


Pasuja do jedzenia z grilla, salatek, albo jako bulki.
U nas byla salatka ala grecka i tzatziki.








Przepis dolaczam do akcji ...
Photobucket



17. Juli 2009

najprostsze bulki

Nie wiem jak to sie stalo, ale do tej pory jakos ten przepis nie trafil jeszcze na mojego bloga, pomimo, ze pieke je od lat. Pora wiec to nadrobic. :)

pol kilo maki
1/2 kostki swiezych drozdzy (ok.21g)
300 ml cieplej wody
7 g soli
1/2 lyzki miodu

Wszystko ze soba zagniesc. Przykryc i zostawiac do wyrosniecia. Po tym czasie znowu zagniesc, uformowac bulki (ksztalt dowolny czyli okragle, podluzne, slimaki itd.) polozyc na blaszy, przykryc i ok. 30 minut dac im znowu urosnac.

Rozgrzac piec na 200°C.





Na koncu posmarowac (mozna to tez pominac) mieszanina 1 zoltko + 1 lyzka wody + 1 lyzeczka oliwy i posypac np. makiem, sezamem, ziarnami slonecznika, dyni itd.

Piec ok. 20 minut.




Jesli ma byc jeszcze szybciej to wtedy robie tak:

Wszystko ze soba zagniesc, uformowac bulki i polozyc na blache. Wstawic do zimnego piekarnika i wlaczyc na 200°C i piec ok. 30 minut.

Prawde mowiac mnie lepiej smakuja jesli przed pieczeniem przynajmniej raz rosna.







10. Juli 2009

Chleb (ciasto) bananowy

Wypatrzylam nowa akcje u ivka76 i odrazu pomyslalam, ze to cos dla nas. Tak czesto robimy cos razem z moim synkiem w kuchni, ze koniecznie musielismy tym razem dolaczyc. Nadazyla sie okazja szybciej niz myslalam. Dwa banany lekko juz sciemnialy i odrazu przypomnial mi sie przepis, ktory juz daaawno temu widzialam na cincin podany przez kermidt. Idealny na wspolne kucharzenie z dzieckiem, bo przepis ponoc pochodzi z kanalu dla dzieci.

I tak przygotowalismy:

1 i 1/4 szkl maki
1 lyzeczke proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru
2 banany (rozgniesc widelcem)
2 rozbeltane jajka
1/4 szkl oleju
orzechy i rodzynki

Do dziela !


Skladniki trzeba odmierzyc.

Wsypac do mixera.




Rozbeltac jajo.





Dodac rozgniecione banany i reszte skladnikow.


Zmiksowac.




Zadanie dla mamy, co by cala kuchnia w tlustych plamach nie byla - wysmarowac forme maslem i wysypac bulka tarta.
Teraz mozna przelozyc ciasto.




I do rozgrzanego pieca (to moze tez tylko Mama ! ), ok. godziny w 170°C.

Smacznego !




Wiecej przepisow dla dzieci znajdziecie tutaj.


I banner do akcji organizowanej przez ivke76.



Photobucket

9. Juli 2009

Käsebrötchen czyli bulki z serem

Juz jakis czas nie pieklam bulek, bo to urlop, to znowu sprawy do zalatwienia i nie bylo czasu.
Ale dzisiaj byl czas, ochota i odpowiednie skladniki.
A ze przepis juz lezal jakis czas i czekal na okazje ... i sie doczekal. ;)
Skorzystalam z tego przepisu.
Buleczki sa pyszne. Szybko do zrobienia.
Nadaja sie jako dodatek np. do salatki ale tez same do zjedzenia.
My zjedlismy je przekrojone przykryte salata, pomidorek, ogorkiem, papryka i posypane zielone cebulka.


375 g maki (pszennej)
1 op suchych drozdzy
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka cukru
250 ml wody (cieplej)
150 g sera (np.Gouda, Ementaler), wiorka
50 g sera (np.Gouda, Ementaler), wiorka

1 zoltko
1 lyzka mleka

Z drozdzy, maki, soki, wody i 150g sera zagniesc ciasto. Uformowac male buleczki i polozyc je na blache wylozonej papierem do pieczenia. Zoltko wymieszac z mlekiem i
posmarowac nimi buleczki. Posypac pozostalym serem. Przykryc czysta sciereczka i zostawic na 30 minut, zeby urosly. Rozgrzac piec na 200°C i piec ok. 20 minut.


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More