Co za genialny przepis - nalesniki nad ktorymi nie trzeba stac i smazyc jednego za drugim. Tego wlasnie mi dzisiaj trzeba bylo :) Prawde mowiac podeszlam skeptycznie do tego przepisu, myslalam, ze beda smakowac jak podeszwa ;). I tu moje zaskoczenie - pyszne i w expressowym tempie zrobione. Napewno jeszcze nie raz powtorze, szczegolnie jak nie bede miala sily na stanie w kuchni.
600ml mleka
250g maki
2 jaja
szczypta soli
1 lyzka cukru
1 lyzka miekkiego masla
tluszcz, zeby wysmarowac blache
Wlaczyc piekarnik na 200°C, zeby sie rozgrzal.
Wszystko ze soba zmiksowac.
Forme - blache prostokatna z piekarnika - wysmarowac margaryna do pieczenia (uzywalam Sanella), porzadnie ! Wylac cale ciasto na blache i do pieca na 20-25 minut.
Ponoc w Finlandi standartowo jedza z dzemem truskawkowym, ale moim zdaniem kazde slodkie smarowidlo pasuje.
To jest porcja tak na 3 osoby. Dla 4 glodnych moze byc juz malo. :)
600ml mleka
250g maki
2 jaja
szczypta soli
1 lyzka cukru
1 lyzka miekkiego masla
tluszcz, zeby wysmarowac blache
Wlaczyc piekarnik na 200°C, zeby sie rozgrzal.
Wszystko ze soba zmiksowac.
Forme - blache prostokatna z piekarnika - wysmarowac margaryna do pieczenia (uzywalam Sanella), porzadnie ! Wylac cale ciasto na blache i do pieca na 20-25 minut.
Ponoc w Finlandi standartowo jedza z dzemem truskawkowym, ale moim zdaniem kazde slodkie smarowidlo pasuje.
To jest porcja tak na 3 osoby. Dla 4 glodnych moze byc juz malo. :)