30. März 2009

Kielbaski zawijaski

2 kielbasy (bratwurst)
1 gruby plaster sera zoltego
100g boczku, pokrojonego w cienkie plasterki
Kielbase pokroic w plasterki, ser w kostke.
Na drewniane wykalaczki nabijac - kielbase,ser,kielbase,ser i kielbase.
Owinac boczkiem.
Usmazyc na zloto na grillu albo na patelni.






Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

28. März 2009

Zurek slaski








Korzystajac z odwiedziny z Polski zrobilam, juz latami nie jedzony, zur. Jedlismy zawsze na Wielkanoc.

1 butelka zuru
1,5 litru wody
ok. 2 ziemniaki
1 marchewka
3-4 kielbaski Debreziner (albo biala kielbasa, ale nam lepiej z Debreziner smakuje)
1 mala cebula
2-3 cienkie plasterki boczku
majeranek
sol, pieprz



W garnku podsmazyc plasterki boczku (jesli chcemy zostawic boczek to pokroic go w drobna kosteczke) wyciagnac. Dodac cebule pokrojona w drobna kosteczke, marchewke w plasterki, i ziemniaki w kostke. Chwilke podsmazyc, zalac woda. I gotowac do miekkosci warzyw. W tym czasie mozna dorzucic tez pokrojone kielbaski. Jak warzywa sa juz miekkie to dodac zurek. I chwile gotowac, mieszac. Zupa w tym czasie troche zgestnieje. Doprawic do smaku, sola, pieprzem i majerankiem.



Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009




Konkursowi z Jajem patronuje zPierwszegoTloczenia.pl
Ten wpis bierze udział w Konkursie z Jajem! pod patronatem zPierwszegoTloczenia.pl”>

22. März 2009

Niebieska zupa ziemniaczana

Kto jeszcze nigdy nie jadl zupy ziemniaczanej ? Chyba kazdy w swoim zyciu probowal. A niebieska ? :) Nie, to nie obrobka komputerowa, to tez nie farby.
Poprostu francuskie niebieskie (fioletowe) ziemniaki.


250g fioletowych ziemniakow, to jest odmiana francuska "Vitelotte"
1 czerwona cebula
50o ml bulionu (albo 500 ml wody i kostka rosolowa/warzywna)
odrobine soku z cytryny
sol, pieprz

do deko:
1 marchewka, najlepiej rowniej grubosci
ok. 3 lyzek creme fraiche (mozna tez kwasna, gesta smietana zastapic)


Ziemniaki obrac, umyc i pokroic na mniejsze kawalki.
Cebule pokroic w kostke i w garnku na lyzeczce masla zeszklic. Dodac ziemniaki i zalac plynem. Pare kropelek cytryny, zeby zachowaly swoj kolor. Gotowac do miekkosci. (woda zrobic sie zielona) Zmiksowac (ja odlalam troche plynu do innego naczynia i najpierw zmieksowalam z mniejsza iloscia plynu. Potem ewentualnie mozna dodac wiecej plynu, w zaleznosci czy wolimy bardziej kremowa czy plynna zupe) i doprawic do smaku.
Marchewke obrac. Pokroic w plasterki i ugotowac w malej ilosci wody to miekkosci. Odcedzic.
Na talerze nalac zupe, dac troche creme fraiche (mozna rozciagnac ja robiac esy-floresy), dac marchewke.



Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

Eierrolle / Rolada jajeczna

Das Rezept findet ihr auch deutsch hier.

_______________________







Na kanapki, jako przekaska na cieplo albo zimno, albo jako dodatek do salatek.


jajka (ja wzielam 6)
sol, pieprz
ziola (np. posiekana pietruszka, koperek)


worek spozywczy odporny na temperatury




Do garnka nalac wody i postawic go na gaz. W tym czasie jajka rozbic i rozbeltac, doprawic i dodac ziola. Przelac do woreczka i wstawic go do garnka. Na poczatku poruszac woreczkiem w prawo i lekko, zeby sie ladnie scielo. Potem mozna juz zostawic i gotowac 20 minut. Wazne tylko, zeby sie woda nie dostala do srodka.








Wyciagnac z woreczka.
I mozna juz kroic.

Inny sposob: Jajka nie beltac , wtedy zoltko bedziemy miec w srodku, a bialko zetnie sie na zewnatrz. Jeszcze ladniejszy efekt.


























Zglaszam ten przepis do konkursu:


Konkurs z nagrodami na proste danie z jajek
i:



Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

17. März 2009

Nocne bulki

Nocne, bo rosna przez noc w lodowce - rano tylko upiec i mamy swieze buleczki na sniadanie.
Moje bulki, jak widac na zdjeciu, byly naprawde nocne. ;)
Mniam !

400g maki (pszennej 550 albo orkiszowej 630 albo pomieszac)
10g drozdzy (swiezych)
2 lyzeczki soli
1 lyzeczka cukru
1 lyzka oliwy
ok.250-300ml cieplej wody
ziarna: sezam, slonecznika, dyni, mak, platki owsiane itd.

Wieczorem w 50ml cieplej wody (odjetnej od calosci) rozpuscic drozdze z cukrem. Zostawic na 10 minut. Reszte skladnikow przygotowac, dodac drozdze i wszystko zagniesc, dodajac powoli wode tzn. pod koniec tylko po trochu, zeby nie bylo za duzo. Ilosc wody zalezy od rodzaju maki. Zagniesc z 10 minut jesli recznie.
Okragla forme wylozyc papierem do pieczenia tak, zeby wystawalo ponad brzegi. Wysypac dno ziarnami. Zrobic walek i podzielic go na 8-10 czesci. Uformowac bulki i ulozyc luzno w formie.
Spryskac woda, posypac ziarnami. Przykryc folia aluminiowa i zostawic w lodowce na noc.

Rano wyciagnac bulki, odkryc folie. Powinny podwoic swoja objetosc.


Piekarnik nagrzac na 180°C.
Znowu skropic woda. Do naczynia zaroodpornego nalac wode i postawic na dole pieca, a bulki na srodkowa szyne. Piec 25 minut - pierwsze 8 minut piec gora-dol, potem przelaczyc na termoobieg.



I mamy szybko swieze bulki na sniadanie !
Bulki sa mieciutkie i lekkie.





13. März 2009

Pierogi z kurczakiem

Chodzily juz jakis czas za mna pierogi, ale ze Maz nie lubi to jakos nie mogla sie okazja nadazyc zebym zrobila. No ale dzisiaj byl i czas, i skladniki, i ochota. :)

Zrobilam z malej porcji, tak zeby bylo dla mnie i dziecka na jeden raz.

150g maki
ok. 100g maslanki

Zagniesc ze soba. Cienko rozwalkowac. Wykrawac kolka albo pokroic na kwadraty. Do srodka farsz i sklejac.
zrodlo

Wyszlo super ciasto. Elastyczne, nie targajace sie, swietnie lepiace. Ani jeden pierog sie nie rozwalil w gotowaniu, nawet te ktore kleil moj 3-latek. :)

Robilam male, jak to moja Mama mowi - raz w mordeczke. :) Zeby dziecku caly pierog sie do buzi zmiescil i nie trzeba bylo kroic.


Farsz rowniez prosciutki:1 piers kurczaka wrzucic do malaksera, zeby go "zmielilo". Doprawilam sola, pieprzem, papryka slodka i ziolami.


Polane lekko sosem serowym.

12. März 2009

Porridge - angielskie sniadanie

Super zdrowe: rozgrzewajace, malo kaloryczne i dajace uczucie sytosci i energie na caly dzien !!!
Szczegolnie dla maluchow przed wyjsciem do przedszkola/szkoly, bo mozna szybko zrobic.
Moze nie wyglada zbyt apetycznie - taka raczej szara ciapa - ale smaczne.

1 filizanka platkow owsianych
1 filizanka wody
1 filizanka mleka (albo mleka bez laktozy jak ktos nie moze)

wedlug gustu:
owoce albo rodzynki, migdaly, (jablka z cynamonem)
miod, cukier, cukier trzycinowy, brazowy

Do garnka wsypac 3 pierwsze skladniki (to nie musza byc filizanki, poprostu jak wezmiecie jeden pojemnik to odmierzac nim wszystkie skladniki) i postawic na mocnym gazie. Po chwili zmniejszyc i chwile gotowac co chwile mieszajac, zeby sie nie przypalilo. (jakies 3-4 minut trwa cale gotowanie)
Owoce pokroic, wymieszac i doslodzic ewentualnie do smaku.








Zrobilam dzisiaj mojemu dziecku na sniadanie - z bananem pokrojonym w mala kosteczke, poslodzone lekko miodem i cukrem trzcinowym.
Tyle pozostalo :)))))







Przepis w ramach blogowego gotowania:
Z widelcem po Eurpie

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More