31. August 2009

Salatka gyros by hany

Pierwszy raz przepis na salatke gyros widzialam jakies 4 lata temu.
Jakos mnie nie zainteresowala, przez swoje skladniki a szczegolnie przez spora ilosc ketchupu i majonezu. Potem calkiem o niej zapomnialam.
Ostatnio jednak przyszla mi ochote na jakas salatke i zaczelam szukac i natrafilam znowu na salatke gyros. Przegladnelam kilka przepisow - kazda kucharka ma swoja wersje przecie ;) - ale jakos zadna z tych co widzialam nie byla "ta". I tak stwiedzialam, ze zrobie ja pod siebie. Gyros i sos czosnkowy (czy tez tzatiki) uwazam za idealna kombinacje. Czego rowniez nie bardzo rozumiem dlaczego w wiekszosci przepisow na salatke gyros mieso znajduje sie na samym dole, salata za to na gorze. Moim zdaniem odwrotna kombinacja lepiej pasuje, bo mieso puszcza sok i dzieki temu reszta skladnikow nim przejdzie. Jak damy tez salate na gorze to pozostanie sucha. Ok, na talerzu sie i tak wymieszac, ale zawsze lepiej jak calosc przesaknie juz wczesniej aromatami.



400g gyros (kupilam gotowe mieso wieprzowe przygotowane jako gyros, ale mozna rowniez zrobic tak jak w wiekszosci przepisow sie pojawia: mieso drobiowe pokroic w paseczki i przyprawic przyprawa gyros)
1 salata lodowa (albo pekinska)
2 duze pomidory
1 ogorek swiezy
1 mala cebula
1 kubek jogurtu nat. (150g)
ok. 2 lyzki majonezu
1-2 zabki czosnku (w zaleznosci od wielkosci i naszych upodobac)
sol, pieprz

Zaczynamy od miesa. Na patelni podsmazyc mieso. Ze robilam wieprzowe to dodalam po usmazeniu troszke wody (jakies 2 lyzki) i jakies 5 minut dusilam pod przykryciem, zeby bylo miekkie.
Ostudzic.
Salatke pokroic, pomidora i ogorka obrac ze skorky i pokroic w kostke. Cebule w piorka.
Jogurt wymieszac z majo, dodac wycisniety czosnek. Doprawic sola i pieprzem, wymieszac.

W misce ukladac: salata, sos czosnkowy, pomidor, ogorek, cebula i mieso.







Pomidorowy Sezon 2009 Z Widelcem po Europie

23. August 2009

Tortilla z cukinia

Siegnelam po przepis z ksiazki Przepyszne ziemniaki , ktora otrzymalam od serwisu inspiracjekulinarne.pl/
Zrobilam male zmian - nie dalam boczku i zamiast pietruszki uzylam koperku.

I tak: 600g ziemniakow obrac i pokroic w kostke i ugotowac we wrzatku ok 3 minuty. Odcedzic. 1 cebule posiekac drobno. 1 cukinie pokroic rowniez w kosteczke. Na patelni rozgrzac oliwe i wszystko lekko podsmazyc, ok 10 minut.
Rozbeltac 6 jaj z lyzka wody, posolic i popierzyc. Warzywa na patelni rozlozyc na calosc i zalac jajami. Smazyc az sie zetnie, mozna podnosic lekko, zeby plynna masa wplywala pod i szybciej i sciela. Przykryc i smazyc ok. 2-3 minut. Na talerzu posypalam posiekanym koperkiem.







Przepis dolaczam do akcji ...
Photobucket

20. August 2009

drozdzowki (tez dla dzieci alergicznych)

U mnie wszyscy lubia drozdzowki - od malego do duzego.
Czesto wiec robie rozne ksztalty i nadzienia, zeby bylo roznorodnie.
I szczegolnie malemu sprawia przyjemnosc pieczenie razem z Mama i robienie roznych ksztaltow.
I tak znowu pieklismy razem, z przepisu ktory rowniez nadaje sie dla dzieci alergicznych, bo bez mleka i jaja, podawalam juz kiedys
tutaj.
Tym razem z mala zmiana, bo moje dziecko stwierdzilo, ze trzeba koniecznie dodac cukier waniliwoy. :) Tak to jest jak dziecko od malego towarzyszy z gotowaniu i pieczeniu, to juz z 3,5 -latami zaczyna samemu experymentowac kulinarnie. ;) Narazie male experymenty i pod moim okiem, ale przepiw cukrowi waniliwego nie mialam nic przeciwko. :)

500g maki
100g cukru
50g masla
42g. drozdzy swiezych
1 op. cukru waniliowego ;)
szczypta soli
250ml cieplej wody


W mace zrobic dolek i pokruszyc w niego drozdze, cukier i troche cieplej wody i przykryc maka. Zostawic na 15 minut przykryte w cieplym miejscu. Dodac reszte skladnikow i wyrobic. Jeszcze raz zostawic na jakies 30 min. zeby wyroslo.



Tutaj dodajemy "tajemny skladnik" ;)



Dowolnie wyrobic: czy to na chalke, czy to na drozdzowki z kruszonka, z nadzieniem, z rodzynkami, czy to na ciasto drozdzowe; na co tylko mamy ochote i ... fantazje.
U nas tym razem powstaly buleczki z kruszonka, bulki-ptaszki i bulki-myszki oraz bulki z rodzynkami (rosinenbrötchen).
Na koniec smaruje mlekiem, zeby uzyskac zloty kolor. Dla alergicznych dzieci mozna w ogole pominac albo uzyc mleko sojowe.











Testowanie wypiekow. ;)




Przepis dolaczam do akcji ...

Photobucket

14. August 2009

metrowa kanapka





Kanapki pojawiaja sie czesto na stole w wielu domach.
Dlaczego wiec ich nie urozmaicic ?
Zeby nie bylo nudno to przyszedl mi ostatnio pomysl na metrowa kanapke.
Bagietke przekroic wzdluz i pokroic na kromki tak co 3-4cm.
Dowolnie oblozyc (serami, szynka, pieczonym kurczakiem, ogorkami, pomidorem, salata, cebula, papryka itd.) , najlepiej kazda czesc inaczej, zeby bylo kolorowo i roznorodnie, dla kazdego cos.
Ulozyc calosc na stole, skladajac znowu w calosc.





Przepis dolaczam do akcji ...

Photobucket

13. August 2009

Tosty z feta zapiekane (albo pasta do chleba)

Feta, feta, feta ... uwielbiamy i czesto jemy.
Zeby nie bylo nudno to co jakis czas trzeba wyprobowac cos nowego.
Tym razem mialo tez byc z mala iloscia pracy ... i tak tez bylo.
Do tego mozna podac na 2 sposoby albo jako paste albo zapieczone na cieplo.

8 kromek chleba tostowego (pelnoziarnisty)
1 opakowanie fety
1 opakowanie creme fraiche
1/2 papryki (albo cala - jak ktos woli)
troche szczypiorki posiekanego
pieprz, papryka slodka

I teraz prosto - fete rozdziabdziac ;) widelcem i wymieszac z creme fraiche. Papryke pokroic w mala kosteczke i dodac razem ze szczypiorkiem. Doprawic.
Smakowac na chleb jako paste.






Albo ... posmarowac na tosty i wstawic do nagrzanego piekarnika (grill !) na jakies 10-15 minut.






przepis dolaczam do akcji:

Z Widelcem po Europie

9. August 2009

placuszki ryzowo-marchewkowe

Kiedy zostajemy z dzieckiem sami najczesciej gotuje wtedy cos bezmiesnego. To taki odpoczynek od miesa, kiedy Papy-miesozercy nie ma. ;)
Tym razem padlo na placuszki.

1 woreczek ryzu (125g)
2 marchewki
2 jaja
bulka tarta
curry, sol, pieprz

tluszcz do smazenia

Ryz ugotowac. Marchewki obrac i zetrzec na grubej tarce. Wszystko ze soba wymieszac, doprawic. Dodac tyle bulki, zeby wszystko sie ze soba polaczylo. Robic placuszki i smazyc na zloty kolor.
Do tego pasuje serek ziolowy, tzatziki, sour creme albo poprostu ketchup. ;)





Photobucket

7. August 2009

chleb smazacy

To wspomnienie z mojego dziecinstwa - dla mojej Mamy robil to Tata, dla mnie moja Mama, teraz robie to ja dla mojego synka. :) Ja, nazwalam sobie go jak bylam mala "chlebkiem smazacy" i tak sie to u nas juz przyjelo. Jest wiele nazw na to, pomimo, ze to taka banalna potrawa to Francuzi nazywaja to tostem francuskim, Niemcy i Szwedzi w tlumaczeniu biedny rycerz.



1 jajko
chleb
maslo

Jajko rozbeltac. Na patelni rozgrzac maselko. Kromki chleba nanurzyc w jajku i smazyc z obu stron na patelni. Odlozyc na recznik papierowymi, zeby pozbyc sie troche tluszczu.
Smacznego.


Przepis dolaczam do akcji ...
Photobucket


Photobucket

2. August 2009

Salatka ala grecka

ala grecka, bo dla mnie typowo grecka salatka, jaka tez jadlam w Atenach, jest bez salaty. Ta jest zrobiona z ...

salata
pomidor
ogorek swiezy
czarne oliwki
peperoni z zalewy
czerwona cebula
kapary
feta
oregano, pieprz

Warzywa umyc i osuszyc. Salate poszarpac, pomidora i ogorka obrac i pokroic na kawalki. Cebule w piorka. Wszystko ulozyc na talerzu, posypac pokruszona (albo pokrojona w kostke) feta. Posypac oregano i popieprzyc.

(do tego podalam focaccia-muffins i tzatziki)





przepis dolaczam do akcji:

Z Widelcem po Europie Pomidorowy Sezon 2009

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More