19. Januar 2009

Zdrowe ciasteczka

Moje dziecko to ciastkowy potwor. ;) I zeby bez moich wyrzutow sumienia mogl je wcinac, upieklam sama ciasteczka. Zdrowsze, bo z maki pelnoziarnistej i cukru trzcinowego.








250g maki orkiszowej(niemieckiej vollkorn-dinkelmehl)
100g masla (zimnego)

50g cukru trzcinowego
1 jajko
75g zmielonych migdalow
1/2 lyzeczki cynamonu
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta galki muszkatolowej



Ze wszystkich skladnikow zagniesc ciasto i odstawic go na ok. godzine do lodowki. (ja czas w lodowce pominelam, bo dalo sie super odrazu rozwalkowywac i wycinac.)
Ulozyc na blaszy wylozonej papierem do pieczenia i na 12 minut w 180°C.


Ciasteczka nie sa slodkie, ale maja przyjemny aromat w czasie jedzenia.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More