Spod:
125 g masla
szczypta soli
250 g maki
3 lyzki cukru
troche wody
Masa serowo-jogurtowa:
4 jaja
125 g cukru
500 g twarogu (quark)
3 kubki jogurtu (450 g)
75 g maki
1 kubek smietany slodkiej
1 puszka (duza) brzoskwin
Ze pierwszych skladnikow zagniesc ciasto, 1/3 z tego odlozyc na pozniej do lodowki. Reszta wykleic okragla, wysmarowana tluszczem albo wylozona papierem do pieczenia okragla forme, robiac rand. Wstawic do lodowki na ok. pol godziny.
Piec nagrzac do 180°C. Brzoskiwie przelac na sito, zeby ociekly.
Jaja z cukrem utrzec. Dodac serek, jogurt i make. Smietane ubic na sztywno i wmieszac delikatnie lyzka. Mase wylac na ciescie. Brzoskiwie pokroic w cwiartki i ulozyc na ciescie. Piec ok. godziny.
W tym czasie odlozone ciasto rozwalkowac i wyciac gwiazdki.
Ciasto wyciagnac z pieca, ulozyc na gorze gwiazdki i piec az lekko sie przyrumienia.
Wyciagnac, ostudzic. Mozna posypac jeszcze cukrem pudrem. '
zrodlo
Dolaczam go do ksiegi przepisow:
0 Kommentare:
Kommentar veröffentlichen