20. Dezember 2008

Sernik jogurtowy z brzoskwiniami

Spod:
125 g masla
szczypta soli
250 g maki
3 lyzki cukru
troche wody

Masa serowo-jogurtowa:
4 jaja
125 g cukru
500 g twarogu (quark)
3 kubki jogurtu (450 g)
75 g maki
1 kubek smietany slodkiej
1 puszka (duza) brzoskwin


Ze pierwszych skladnikow zagniesc ciasto, 1/3 z tego odlozyc na pozniej do lodowki. Reszta wykleic okragla, wysmarowana tluszczem albo wylozona papierem do pieczenia okragla forme, robiac rand. Wstawic do lodowki na ok. pol godziny.
Piec nagrzac do 180°C. Brzoskiwie przelac na sito, zeby ociekly.
Jaja z cukrem utrzec. Dodac serek, jogurt i make. Smietane ubic na sztywno i wmieszac delikatnie lyzka. Mase wylac na ciescie. Brzoskiwie pokroic w cwiartki i ulozyc na ciescie. Piec ok. godziny.
W tym czasie odlozone ciasto rozwalkowac i wyciac gwiazdki.
Ciasto wyciagnac z pieca, ulozyc na gorze gwiazdki i piec az lekko sie przyrumienia.
Wyciagnac, ostudzic. Mozna posypac jeszcze cukrem pudrem. '







zrodlo

Dolaczam go do ksiegi przepisow:


Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More