pikantka wersja
375g maki
2 jaja
1 op. drozdzy (suchych albo swiezych 42g)
pol lyzeczki soli
szczypta cukru
75g masla
100 ml mleka
1 cebula
1 lyzka oliwy
250g salami (albo innej wedliny np. szynki)
250g sera zoltego (wiorka)
pieprz
Make z drozdzami, jednym jajkiem i zoltkiem (bialko zostawic), sola, cukrem, miekkim maslem, cieplym mlekiem i troche pieprzu zarobic dobrze. Przykryc i dac mu urosnac, ok. 30 minut.
W tym czasie cebule pokroic i podsmazyc na oleju. Salami pokroic w kostke. I wszystko (czyli cebula, salami, ser zolty i pozostawione wczesniej bialko) wymieszac. Jak ciasto podwoilo swoja objetnosc to rozwalkowac na lekko oproszonym maka blacie, prostokat, mniej wiecje 35x42cm. Rozlozyc na nim mase, zostawiajac troche puste brzegi. I zwijac od dluzej strony w rulon. Potem pokroic w ok. 3 cm plasterki i ulozyc je w natluszczonej formie (okraglej) (Na srodku blachy jeden i wokol niego kolejne) Ok. 15 min. dac znowu rosnac, akurat sie piec nagrzeje i upiec w 180°C przez 40 min. (+/- 5 minut).
Ciasto sie rozejdzie po calej formie, potem odrywa sie jeden od drugiego jak buleczki.
______________________________________________
wersja na slodko
375g maki
2 jaja
1 op. drozdzy (suchych albo swiezych 42g)
pol lyzeczki soli
szczypta cukru
75g masla
100 ml mleka
Zagniesc ciasto tak jak opisane wyzej. Dac wyrosnac. Rozwalkowac i nalozyc slodkie nadzienie: ugotowany budyn (tylko troche z mniejszej ilosci mleka), marmolade, ser, mozna tez zrobic nadzienie orzechowe albo cynamonowe albo jeszcze inne.
Ja robilam z budyniem i cynamonem, oba byly bardzo smaczne, ale u mnie bardziej popularna jest wersja pikantna.
2 Kommentare:
postanowiłam przygotować rosenkuchen na ostro z Twojego przepisu i wyszło pyszne. cała porcja zginęła ze stołu w kilka minut. Bardzo dziękuję za ten przepis.
Stała czytelniczka bloga
Interesuje mnie, czy to ciasto ma już jakąś polską nazwę. Jeśli tak, to jaką?
Pozdrawiam
Iwona
Kommentar veröffentlichen