28. September 2007

mini buleczki z nadzieniem

400 g maki
30 g drozdzy (swiezych)
1 jajo
lyzeczka soli
lyzeczka cukru
200 ml mleka letniego
2 lyzki oleju

W mleku z cukrem rozpuszczam drozdze.
W misce (za mnie wyrabia ciasto maszyna) mieszam make, jajo, sol i olej i dolewam drozdze. Wyrabiam. Nie otwieram maszyny tylko zostawiam, a jak recznie bedziecie wyrabiac to przykryc i zostawic zeby podwoilo objetosc.


feta
oliwki zielone
i zielona peperoni

Bralam kawalek ciasta (jak lepkie to podsypywac maka), robilam placek, na srodek kladlam ser, oliwki i kawalek peperoni, skladalam na pol, zlepialam i robilam kulke.
Na blache wylozona papierem i do nagrzanego pieca do 190° C na ok. 30 minut (+/-).


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More