28. September 2007

Ciasto migdalowe

300g zmielonych migdalow
50g maki
5 jaj
1 szklanka cukru
1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

dekoracja: polewa czekaladowa i platki migdalowe

Bialka ze szczypta soli ubic na piane.
Zolta utrzec z cukrem. Dodac zmielone migdaly, make i proszek. Wymieszac.
Polaczyc z piane z bialek, wymieszac.
Okragla forme wysmarowac maslem.
Wylozyc ciasto i piec w rozgrzanym piecu do 190°C, przez ok. 30-40 minut.

Dekoracje zrobilam z polewy czekoladowej i posypalam platkami migdalowymi.

Tip: zastapic migdaly orzechami. :)


2 Kommentare:

Rewelacja. A jak latwo sie robi! Moja Mama po sprobowaniu mowila, ze mozna to przekroic i przelozyc jakas masa. Nie omieszkam sprobowac :)

Lubisz orzechy ?
To zastap migdaly orzechami zmielonymi, reszta tak samo.
Tez pyszne.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More