28. September 2007

Zwiebelkuchen

400 g maki
30 g drozdzy (swiezych)
1 jajo
lyzeczka soli
lyzeczka cukru
200 ml mleka letniego
2 lyzki oliwy

W mleku z cukrem rozpuszczam drozdze.
W misce (za mnie wyrabia ciasto maszyna) mieszam make, jajo, sol i olej i dolewam drozdze. Wyrabiam. Nie otwieram maszyny tylko zostawiam, a jak recznie bedziecie wyrabiac to przykryc i zostawic zeby podwoilo objetosc. Ok. pol godziny.
W tym czasie robie nadzienie z:

ok. 1kg cebuli
150g boczku chudego porkojonego w kosteczke albo szynki w kostke.
400g kwasnej smietany
3 jajka
125g(lub wiecej jak kto lubi) sera zoltego
sol, czarny pieprz,

Najpierw obieramy i kroimy cebule w krazki lub polkrazki. Eozgrzewamy olej na patelni i dusimy cebule do miekkosci. Uwaga, nie moze zrobic sie brazowa, bo bedzie gorzkie. Na koncu dodaje wedline i doprawiam.
W garnuszku mieszam jaja ze smietana i serem zoltym (startym), doprawiam sola i pieprzem.
Jak ciasto uroslo to nagrzewam piekarnik na 200°C. Prostokatna forme wykladam ciastem, robiac brzegi. Rozkladam na nim farsz i polewam smietana z jajkiem.
Do pieca na ok. 40 minut. (termoobieg najlepiej)

Do tego biale wino.
Smakuje rowniez na zimno i odgrzewane na drugi dzien.


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More