28. September 2007

Feuerwehrkuchen - ciasto wisniowe

200g maki
100g cukru
100g masla
1 jajo
1 odrobinka proszku do pieczenia

wszystko razem zagniesc a potem wykleic ciastem okragla forme, robiac brzegi.

1 sloik wisni ( ok. 700 ml)
1 budyn waniliowy albo smietankowy
1 plaska lyzka cukru

owoce odcedzic ale tak, zeby zebrac caly sok, bo na tym soku ugotowac trzeba budyn.
soku bedzie ok. pol litra, moze troche mniej byc. i gotujemy tak samo jak sie gotuje budyn (z jedna lyzka cukru) tylko, ze zamiast mleka mamy sok.

Owoce rozkladamy na ciescie i wylewamy czerwony budyn.

Teraz robimy jeszcze kruszonke na gore z:

100g maki
50 cukru
60 g margaryny

zagniatamy i kruszymy na gorze ciasta palcami.

Wstawiamy do nagrzanego pieca do 180°C, na ok 40-45 minut.




Rada: to ciasto mozna zrobic rowniez z innymi owocami albo np. ugotowac budyn (z troche mniejszej ilosci mleka) i ulozyc na gorze owoce (np. brzoskinie z puszki-odsaczone). Na to kruszona. Jest rowniez smaczne.

3 Kommentare:

moj maz bardzo lubi to ciasto, dziekuje za przepis :)

Nie moglam sie oprzec i dzis upieklam to ciasto. Wyszlo super i zniknelo w calosci w ciagu kilku godzin. Bardzo dziekuje za przepis.
Stala czytelniczka bloga

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More