28. September 2007

Kurczak w ciescie po chinsku

2 piersi z kurczaka
2 zabki czosnku
2 lyzki sosu sojowego
Ciasto:
1 jajo
1/2 szklanki maki pszennej
1/2 szklanki maki kukurydzanej
1 proszek do pieczenia
woda
olej do smazenia (ok. 1 litr)

Kurczaka pokroic w kostke i zostawic na noc w zmiazdzonym czosnku i sosie sojowym.
Usmazyc go na patelni. Skladniki na ciasto zmiksowac razem (ma byc troche geste). W garnku rozgrzac olej. Kawalki kurczaka maczac w ciescie i smazyc na glebokim oleju.

Smazenie jest troche pracochlonne, ale warto, bo kurczak jest przepyszny.
Bez problemu mozna go podgrzewac/odgrzewac pozniej w piekarniku.

2 Kommentare:

CAŁY proszek do pieczenia? Nie za dużo?

Za dużo :)
Pół łyżeczki w sam raz wystarczy. Co do ciasta to należy pamiętać iż woda musi być gazowana i lodowata/zimna. Ciasto należy tylko rozmieszać - mogą zostać grudki. Ja często dodaję do ciasta trochę sezamu :).

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More