7. November 2009

Rote Bete Suppe / Barszcz czerwony

Rote Bete Suppe ist in De. nicht so populär. Viele Leute denken auch , dass es aus Russland kommt. Fakt ist, dass es fast in jeden polnischen Haus gekocht wird. 

1 kg Rote Bete (frisch)
Suppen Gemüse
1 zehe Knobi
2 Lorbeerblätter
3 Piment
Zitronensaft
Salz & Pfeffer
Prise Zucker

Gemüse waschen & schälen. Rote Bete (am besten in Handschuhen) grob reiben oder klein schneiden, zusammen mit Piment, Lorbeerblätter, gepresstem Knobi und Wasser kochen - ca. 2 Stunden auf schwacher Hitze. Wichtig: wenn ihr die Suppe zu kochen bringt dann wird seine schöne rote Farbe verlieren, also aufpassen. Na Geschmack würzen mit Salz, Pfeffer, prise Zucker und Zitronensaft. Am Ende durch Sieb gießen. 
Rote Bete Suppe kann man aus Becher trinken und dazu knusprige Pasteten essen.
Oder als Suppe auf Teller mit Piroggen oder nur mit 1 EL Sauerrahm servieren.


Barszcz czerwony jest w kraju w ktorym mieszkam malo popularny. Wiekszosc tez kojarzy, ze pochodzi z kuchni rosyjskiej. Fakt jest taki, ze prawie w kazdym polskim domu gotuje sie czerwony barszcz.

1kg burakow
peczek wloszczyzny
1 zabek czosnku
2 liscie laurowe
3 ziele angielskie
sok z cytryny
sol, pieprz
szczypta cukru


Warzywa umyc i obrac. Buraki (najlepiej w rekawiczkach, zeby oszczedzic dlonie), zetrzec na grubej tarce albo pokroic w plasterki. Razem z liscmi, zielem angielskim i wycisnietym czosnkiem zalac w garnku woda i gotowac na srednim ogniu. Zupa musi nabrac mocnego czerwonego koloru. Doprawic do smaku sola i pieprzem, lekko cukrem i sokiem z cytryny. Na koncu przelewam przez sito.
Mozna pic z kubeczka zajadajac do tego paszteciki krucho-drozdzowe.
Albo jako zupa na talerzu z pierogami czy uszkami. Albo lyzka kwasnej smietany.

To moja druga propozycja do:
Gotujemy po polsku! - edycja II

1 Kommentare:

To znaczy, że nasi sąsiedzi nie wiedzą co tracą. :) Bo przecież każdy wie, że barszcz jest pyszny! :)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More