Nie zebym chciala kogos obrazic.
Nazwa ma tylko wskazywac, ze jest tak prosty. (zreszta tak nazwala go autorka przepisu tutaj) I sie zgadza - jest bardzo proste do zrobienia, smakuje jak typowe ciasto ucierane. Co mnie skusilo, zeby sprobowac to to, ze nie dodaje sie ani masla/margaryny ani tez oleju. Jedyny tluszczu jest ze smietany.
1 kubek smietany slodkiej
3/4 kubka cukru
2 kubki maki
4 jaja
1 op. cukru waniliowego
1 op. proszku do pieczenia (moim zdaniem polowa wystarczy)
szczypta soli
4 jablka
Wszystkie skladniki utrzec ze soba, przy czym jako miarki uzywac kubka po smietanie.
Jablka obrac, pokroic i ulozyc na ciescie lekko wciskajac w nie. (w okraglej formie)
Piec w nagrzanym piecu ok. 30 minut. (test patyczkiem)
Pieklam z polowy porcji w malej formie keksowej.
5 Kommentare:
Lubię takie szybkie i proste ciasta! na pewno wypróbuję, może też ze śliwkami :)
moze ciasto dla poczatkujacych?:D mi sie podoba i nazwa i samo ciasto i zdjecia:))
bardzo mi się przepis podoba, nie ma jak ciasto bez masła, margaryny czy oleju! bardzo chętnie wypróbuję, ale powiedz ile procent miała Twoja śmietana?
rozśmieszyła mnie ta nazwa ciasta dla głupka :-P
piękne zdjęcia
grazyna: o sliwkach tez pomyslalam, akurat jest okres na nie.
gwiazdka.w.kuchni: smietana 30%, slodka, taka do ubijania.
viridianka: trafnie to ujelas. :)
Kommentar veröffentlichen