wiec to tez byla nasza
wielkanocna slodycz.
5 jajek
5 lyzek wody
250g czekolady (polgorzkiej)
2 lyzki rumu (dalam amaretto)
2 lyzki masla
150g biszkoptow
mleko do moczenia biszkoptow
Polewa:
150g kuwertury
2 lyzki miodu
100g smietany slodkiej
Miske wylozyc folia spozywcza.
Biszkopty moczyc w mleku i ulozyc w formie.
wielkanocna slodycz.
5 jajek
5 lyzek wody
250g czekolady (polgorzkiej)
2 lyzki rumu (dalam amaretto)
2 lyzki masla
150g biszkoptow
mleko do moczenia biszkoptow
Polewa:
150g kuwertury
2 lyzki miodu
100g smietany slodkiej
Miske wylozyc folia spozywcza.
Biszkopty moczyc w mleku i ulozyc w formie.
W garnku, na malym gazie, rozpuscic z woda maslo i czekolade. Chwile przestudzic i dodac zoltka i rum. Wymieszac. Z bialek ubic piane i wmieszac delikatnie do reszty. Przelac do miski i przykryc biszkoptami. Wstawic na kilka godzin do lodowki (albo na noc).
Teraz tylko przelozyc na talerz - polozyc talerz i obrocic. Sciagnac folie.
W garnku rozgrzac skladniki na polewe i oblac nim ciasto. Znowu schlodzic.
Ten wpis bierze udział w Konkursie z Jajem! pod patronatem zPierwszegoTloczenia.pl”>
4 Kommentare:
Fajna alternatywa dla urodzinowego tortu :) Napewno była BOMBOWĄ niespodzianka :)
mniam
fajna alternatywa dla zwykłego tortu :)
Lubie takie alternatywy:) Ja zamiast tortu co roku robię sałatkę owocową:)
Pozdrawiam
piękna ta bomba..
i jaka musiała byc słodka i pyszna!
Kommentar veröffentlichen