15. April 2009

Bomba czekoladowa czyli mousse au chocolate







Zamiast tortu na urodziny,
ale ze urodziny wypadly w Swieta,
wiec to tez byla nasza
wielkanocna slodycz.



5 jajek
5 lyzek wody
250g czekolady (polgorzkiej)
2 lyzki rumu (dalam amaretto)
2 lyzki masla
150g biszkoptow
mleko do moczenia biszkoptow


Polewa:
150g kuwertury
2 lyzki miodu
100g smietany slodkiej






Miske wylozyc folia spozywcza.
Biszkopty moczyc w mleku i ulozyc w formie.



W garnku, na malym gazie, rozpuscic z woda maslo i czekolade. Chwile przestudzic i dodac zoltka i rum. Wymieszac. Z bialek ubic piane i wmieszac delikatnie do reszty. Przelac do miski i przykryc biszkoptami. Wstawic na kilka godzin do lodowki (albo na noc).

Teraz tylko przelozyc na talerz - polozyc talerz i obrocic. Sciagnac folie.
W garnku rozgrzac skladniki na polewe i oblac nim ciasto. Znowu schlodzic.




zrodlo



Konkursowi z Jajem patronuje zPierwszegoTloczenia.pl
Ten wpis bierze udział w Konkursie z Jajem! pod patronatem zPierwszegoTloczenia.pl”>

4 Kommentare:

Fajna alternatywa dla urodzinowego tortu :) Napewno była BOMBOWĄ niespodzianka :)

mniam
fajna alternatywa dla zwykłego tortu :)

Lubie takie alternatywy:) Ja zamiast tortu co roku robię sałatkę owocową:)
Pozdrawiam

piękna ta bomba..
i jaka musiała byc słodka i pyszna!

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More