14. April 2009

Babka marmurkowa






250 g masla
250 g cukru
1 op. cukru waniliowego
350 g maki
1 op. proszku do pieczenia
4 jajka
1 lyzka rumu
250 ml mleka
3 lyzki kakao w proszku



Maslo z cukrem, cukrem waniliowym i rumem ubic na kremowa mase. Dodac zoltka i mieszac. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i dodawac powoli na zmiane z mlekiem. Z bialek ubic piane i wmieszac ja na koncu.
Ciasto podzielic na dwa i dodac do jednej czesci kakao i wymieszac.
Forme wysmarowac tluszczem i posypac maka albo bulka tarta.
Przelac oba ciasta - najpierw troche jasnego, potem ciemne i reszte jasnego.
W rozgrzanym pieku na 175°C piec ok. 50-60 minut.
Ostudzic i posypac cukrem pudrem albo zrobic polewe.



Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009




Konkursowi z Jajem patronuje zPierwszegoTloczenia.pl
Ten wpis bierze udział w Konkursie z Jajem! pod patronatem zPierwszegoTloczenia.pl”>

2 Kommentare:

Prawdziwa, piękna, Wielkanocna Baba :)

Fajna babencja:) U mnie w tym roku były 3 malutkie-takie w sam raz do koszyczka:)
Pozdrawiam.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More