12. März 2009

Porridge - angielskie sniadanie

Super zdrowe: rozgrzewajace, malo kaloryczne i dajace uczucie sytosci i energie na caly dzien !!!
Szczegolnie dla maluchow przed wyjsciem do przedszkola/szkoly, bo mozna szybko zrobic.
Moze nie wyglada zbyt apetycznie - taka raczej szara ciapa - ale smaczne.

1 filizanka platkow owsianych
1 filizanka wody
1 filizanka mleka (albo mleka bez laktozy jak ktos nie moze)

wedlug gustu:
owoce albo rodzynki, migdaly, (jablka z cynamonem)
miod, cukier, cukier trzycinowy, brazowy

Do garnka wsypac 3 pierwsze skladniki (to nie musza byc filizanki, poprostu jak wezmiecie jeden pojemnik to odmierzac nim wszystkie skladniki) i postawic na mocnym gazie. Po chwili zmniejszyc i chwile gotowac co chwile mieszajac, zeby sie nie przypalilo. (jakies 3-4 minut trwa cale gotowanie)
Owoce pokroic, wymieszac i doslodzic ewentualnie do smaku.








Zrobilam dzisiaj mojemu dziecku na sniadanie - z bananem pokrojonym w mala kosteczke, poslodzone lekko miodem i cukrem trzcinowym.
Tyle pozostalo :)))))







Przepis w ramach blogowego gotowania:
Z widelcem po Eurpie

3 Kommentare:

uwielbiam owsiankę
to najlepsze śniadanie na świecie:-)
ugotowana na gęsto, polana miodem albo każdymi innymi dodatkami lub bez

Absolutely amazing breakfast :)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More