22. März 2009

Eierrolle / Rolada jajeczna

Das Rezept findet ihr auch deutsch hier.

_______________________







Na kanapki, jako przekaska na cieplo albo zimno, albo jako dodatek do salatek.


jajka (ja wzielam 6)
sol, pieprz
ziola (np. posiekana pietruszka, koperek)


worek spozywczy odporny na temperatury




Do garnka nalac wody i postawic go na gaz. W tym czasie jajka rozbic i rozbeltac, doprawic i dodac ziola. Przelac do woreczka i wstawic go do garnka. Na poczatku poruszac woreczkiem w prawo i lekko, zeby sie ladnie scielo. Potem mozna juz zostawic i gotowac 20 minut. Wazne tylko, zeby sie woda nie dostala do srodka.








Wyciagnac z woreczka.
I mozna juz kroic.

Inny sposob: Jajka nie beltac , wtedy zoltko bedziemy miec w srodku, a bialko zetnie sie na zewnatrz. Jeszcze ladniejszy efekt.


























Zglaszam ten przepis do konkursu:


Konkurs z nagrodami na proste danie z jajek
i:



Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

2 Kommentare:

Wow, to jest bardzo ciekawy sposób na jajka! Prosty i nietsandardowy. Na końcu jajka wyglądają dość puszyście. Czy ubijałaś je, żeby się lekko spieniły, czy to się samo dzieje przy takim sposobie ugotowania ?

Normalnie je rozbeltalam widelcem, nie ubijalam jakos specjalnie.
Pozdr.
hany

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More