Pyszne ciasto, ktore nadaje sie na odwiedziny.
Moze opis przygotowania troche odstrasza ale nie jest trudne do zrobienia.
Dla mnie krem jest zbyt maslany, choc jako calosc sie dobrze komponuje. Wpisuje dokladnie tak jak zrobilam. Nastepnym razem zrobie jednak 750ml mleka + 2 budynie + 4 lyzki cukru ugotuje, ostudze i zmixuje "tylko" ze 175g miekim maslem.
Ciasto:
3 jaja
175 g cukru
175 ml oleju
175 ml mleka
350 g maki
3 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzka kakao
1 lyzka mleka
1 sloik wisni (odcedzic)
Krem:
1 op. budyniu waniliowego
400 ml mleka
2 lyzki cukru
250 g masla
Polewa:
200 g czekolady
2 lyzki Nutelli
1 lyzka oleju
Jako pierwszy przygotowac wszystkie skladniki. Wisnie ze sloika odsaczyc na sicie :)
Ugotowac budyn z podanych skladnikow na krem i odstawic go zeby ostygl. (nie w lodowce)
Forme (ja uzylam prostokatnej blachy z piekarnika) w niektorych miejscach posmarowac maslem i polozyc na to papier do pieczenia. Dzieki temu papier bedzie sie dobrze trzymac.
Piekarnik nagrzac na 180° gora-dol grzanie.
Teraz robimy ciasto: jaja z cukrem ubic na kremowac mase. Powoli wlewac olej i mixowac. Make i proszek do pieczenia wymieszac i powoli wsypywac na zmiane z mlekiem caly czas mixujac.
Polowe ciasta rozlac w formie.
Do reszty dodac kakao i lyzke mleka, wymieszac. Rozlozyc rowniez w formie.
Rozlozyc wisnie i piec ok. 25-30 minut.
Ostudzic.
W tym czasie zmiksowac budyn i maslo ze soba. Wazne: maja miec ta same temp. czyli najlepiej juz wczesniej postawic na blacie oba skladniki i mieszac recznie albo na malych obrotach.
Rozlozyc na ostudzonym ciesnie i wstawic do lodowki, zeby masa stwardniala.
Na koncu jeszcze tylko polewa.
Czekolade polamac i rozpuscic w "kapieli wodnej", dodac nutelle i olej i dobrze wymieszac, zeby sie skladniki polaczyly. Polac nia ciasto, mozna zrobic fale widelcem i wstawic do lodowki.
Zeby nie popelala polewa kroje ciasto jeszcze z pol-plynna masa.
Albo jak zastygnieta to wtedy noz moczyc w cieplej wodzie.
0 Kommentare:
Kommentar veröffentlichen