15. November 2008

zupa-krem z papryki i mascarpone

1 kg papryki czerwonej
1 Chili, swieza, czerwona [ja dalam pol lyzeczki suchej szatkowanej]
1 duza cebula
2 zabki czosnku
2 lyzki oleju
1 litr wywaru z warzyw [ja dalam wywar z warzyw i miesa]
200 gram serka mascarpone

Papryke i chili umyc i w pokroic.
Cebule i czosnek rowniez pokroic i od razu wrzucic do garnka z lekko rozgrzana oliwa. Podzmazyc troche i dodac przygotowane papryki i smazyc mieszajac. Po 5 minutach dolac wywar i gotowac powoli 20 minut. Ostudzic troche i zmixowac na krem. Przepuscic przez sitko i dodac mascarpone [wczesniej serek rozrobic z mala iloscia zupy, zeby nie bylo grudek]. 10 minut wszystko lekko gotowac. Mozna doprawic sola i pieprzem.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More