560 g maki
160 g cukru
400 g masla lub margaryny
200 g orzechow laskowych, zmielonych
100 g cukru do obtaczania oraz
4 paczuszki cukru waniliowego
Maka, cukier, maslo pociete w kawalki i orzechy wyrobic na ciasto.
Showac na godzinke do lodowki. Wlaczyc piekarnik na 175°. Odcinac po kawalku ciasta [reszte trzymac w lodowce, zeby nie zmiekla], uformowac walek, splaszczyc go troche i ponacinac w paseczki. Kazdy paseczek zrolowac i uformowac na wylozonej papierem blasze w C. Piec 15-20 minut - zalezy od wielkosci ciasteczek. Ilosc ciasta starczy na 2-2,5 blachy.
W miseczce zamieszac cukier i cukier waniliowy - obtoczyc w nim gotowe ciasteczka wrzucajac po kilka na raz. Pycha! :)
0 Kommentare:
Kommentar veröffentlichen