5. Oktober 2007

Jablecznik z kruszonka (z duzej blachy)

1,5 - 2 kg jablek
troche soku z cytryny
250 g cukru (+ tylko, ile bedziemy dosladzac owoce)
575 g maki
2 op. cukru waniliowego
320 g miekkiego masla (ew. margaryny)
4 jaja
125 g kwasnej smietany
1 opakowanie proszku do pieczenia

Jablka obrac, pozbyc sie srodka i pestek i pokroic na kawalki. Do garnka dac ze 4 lyzki wody i troche soku z cytryny, wsypac cukier waniliowy, dorzucic jablka i gotowac do miekkosci. Doslodzic do smaku - nie podaje ile cukru, bo kazdy lubi inna slodkosc, a po drugie to tez zalezy od rodzaju jablek. (mozna dodac troche cynamonu albo garsc rodzynek, ktore tez oddaje troche slodkosci jalbkom)

200g masla + 150g cukru + 1 op. cukru waniliowego - zmiksowac na miekka mase, po czym dodac pokolei jajka i na koncu smietane. 375g maki i proszek do pieczenia wymieszac ze soba i dodac do masy. Wszystko razem zmikowac i na posmarowana maslem blache (duza, prostokatna, ta z piekarnika) wylac ciasto.
Rozlozyc jablka.

Zanim zrobie kruszonke to nagrzewam piekarnik na 180°C.

Teraz jeszcze tylko kruszonka. Do miski wsypac - 200g maki + 100g cukru + 120g masla. I recznie zarobic az powstana kawaleczki. Posypac ciasto.

I do piekarnika na ok. 40 minut.


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More