17. Mai 2009

Mini focaccia z mozzarella


mmmm uwielbiam swieze pieczywo z roznymi warzywami.
Z przepisu na focaccia, ktora juz podawalam tutaj zrobilam mini focaccie. Wyszlo mi 6.
Przepis podaje jeszcze raz:

500 g maki
20 g drozdzy swiezych
1 lyzeczka cukru
1 lyzeczka sol
3 lyzki oliwy

Wszystko ze soba wyrobic, dodajac do podanych skladnikow jeszcze ok. 250 ml-300ml (w zaleznosci od maki) cieplej wody. Zostawic pod przykryciem na godzine.Piec nagrzac do 220°C. Ciasto podzielic na 6 i rozwalkowac srednio cienko, ulozyc na blaszy i raczka lyzki zrobic dziury (albo palcem). Przykryc i znowu dac rozsnac 30 minut. Polac oliwa, posypac ziolami (tym razem to byla bazylia i czarnuszka) Wstawic do pieca i zredukowac temperature do 200°C (termoobieg) i piec ok. 20 minut.
Ostudzic i przekroic.

Dol posmarowac serkiem z ziolami (np. philadephia), potem listki salaty (u mnie to byl feldsalat) Na to pomidory (obrane ze skorki) i mozzarella w plasterki. Posypane bazylia.

1 Kommentare:

ale swietnie taka mini wersja wyglada :)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More