6 bialek
300g cukru pudru
Zaczal od nagrzania piekarnika do 150°C i przygotowania blachy tzn. wylozenia jej papierem do pieczenia, poniewaz ubita masa musi od razu do pieca, zeby nie opadla.
Bialka ubic na sztywna piane. Dosypywac partiami cukier i caly czas mixowac az powstanie gesta masa. Jesli robimy bezy to do rekawa i wyciskac w odstepach, jesli pavlova to rozsmarowac w ksztalcie kola mase na papierze.
Na godzine do pieca - bedzie krucha z zewnatrz a w srodku jeszcze lepiace.
Jamie Oliver poleca mase arymatyzowac np. dodajac otarta skorke z 2 cytryn albo 3 pomaranczy, 2 lyzki kakao albo szczypte szafranu. Dodajac kokos otrzymamy kokosanki.
Pavlova smarujemy bita smietana i owocami. Mniam.
Z ksiazki "Besser kochen mit Jamie".
0 Kommentare:
Kommentar veröffentlichen