7. August 2012

Mandel-Quark-Brot /Migdalowo-twarogowy chleb

Ich habe wieder ein tolles Rezept für Euch. Als Ersatzt für's Brot ist gut. Es ist schnell gemacht - alles nur verrühren und backen. Ich habe einmal Rezept für Quark-Brot gepostet, aber mit Haferflocken. Besser als Mehl, aber trotzdem haben die noch viele Carbs. Diesmal das ganzes mit nur 20g KH. Wunderbar für alle die sich Low Carb ernähren oder auch nicht ;) zb. mein Kind mag es auch. (Koch-Event dauert noch ->KLICK)

250g Quark
200g Mandelmehl oder gemahlene Mandel
3 Eier
1 TL Backpulver
1TL Guarkernmehl (stattdessen könnt ihr auch 1 EL Speisestärke dazugeben, aber beachte dann da paar KH dazu kommen. Ich habe auch schon ohne gemacht und es hält auch)

Backofen auf 200°C vorheizen. Alles zusammen nur verrühren/mixen. Form mit Backpapier belegen und mit Teig füllen. Ca. 35-40 Minuten backen.
Ich habe auch schon in Muffinform gebacken, so habe ich kleine Brötchen erhalten.

Ganzes Brot hat ca. 1590kcal, 130g Fett, 21g KH und 91g Eiweiss. Ich habe es für 3-4 Tage.




Mam dla Was znowu fajny przepis. Jest dobre jako zastepstow do chleba. Szybkie do zrobienia - wszystko wymieszac i upiec. Juz raz pisalam o twarogowym chlebie, ale z owsianka. Lepsze niz maka, ale i tak ma troche Carbs. Tym razem calosc ma tylko 20g weglowodanow. Cudowne dla wszystkich, ktorzy sie odzywiaja Low Carb albo i nie np. moje dziecko tez to lubi. ( Akcja kulinarna trwa jeszcze ->KLICK)



250g twarogu
200g maki migdalowej albo zmielonych migdalow
3 jaja
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka Guma guar ( w zamian mozecie dodac 1 lyzke maki ziemniaczanej, ale dodajcie wtedy weglodowany. Zrobilam tez juz bez i tez sie trzymaja)

Piec nagrzac do 200°C. Wszystko ze soba wymieszac/zmiksowac. Forme wypelnic papierem do pieczenia i wlac ciasto.  Piec ok. 35-40 minut.
Pieklam juz rowniez w formie do muffinek, w ten sposob powstaly mi male buleczki.

Calosc ma ok. 1590kcal, 130g tluszczu, 21g weglowodanow i 91g protein. Mam to na jakies  3-4 dni.

2 Kommentare:

Wspaniały skład! I przy tym wygląda na całkiem puszysty. Niestety w Szwecji gdzie czasowo przebywam mąka migdałowa jest droga, ale niech no tylko wrócę do polski do mojego robota kuchennego, będę mielić migdały aż będą wióry lecieć XD

Rookie, na regalach z rzeczami do pieczenia. mozna kupic zmielone migdaly. U nas 200g kosztuje cos kolo 1 Euro.
Pozdrawiam

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More