26. Juni 2009

Regenbogenschaum / Teczowa Pianka (z galaretek)

Das Rezept habe ich bei chefkoch.de verofentlich - Regenbogenschaum

___________________________________________
kolorowy deser, ktory rozweseli to ponure lato ...

3 galaretki (w 3 roznych kolorach)
1 puszka mleka skondensowanego, nieslodzonego (340g)

Potrzebujemy 3 naczynia, w ktorych przygotowujemy 3 galaretki z polowy wody podanej na opakowaniu (u mnie to bylo 250ml). Rozpuszczamy.
Robilam w formie keksowej, ktora wylozylam folia spozywcza, zeby latwo wyciagnac z formy.
Na dno formy wylac polowe z przygotowanej galaretki. (np. czerwona) Wstawic do lodowki, zeby zastygla.
Mleko podzielic na 3 czesci.
1 czesc mleka ubic mikserem chwilke, zrobi sie piana. Do tej pianki dodac polowe plynnej galaretki (reszta czerwonej). Wymieszac i wylac na galaretke (jesli tamta juz zastygla). Wstawic znowu do lodowki, zeby zastygla.
Na nia znowu wylac polowe galaretki innego koloru, jak zastygnie to wtedy mleko ubic, dodac reszte galaretki, wymieszac i dac znowu w chlodne miejsce zeby stezala ... i tak dalej.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More