13. Juni 2009

Babeczki truskawkowe

Das rezept habe ich bei chefkoch.de veroffentlich -Torteletts mit Erdbeeren
_________________________________________

Moze troche jestem nudna z tymi odchudzonymi przepisami, ale zdrowe odzywanie jest mi wazne i staram sie gotowac i piec lekko. Oczywiscie wyjatki tez sie zdarza. hihi
Dbanie o figure nie oznacza, ze trzeba odrazu zrezygnowac calkowicie ze slodyczy. Wystarczy siegac po te odpowiedni skladniki i jesc z umiarem.

40g masla (odchudzone, niemieckie Halbbutter)
100g maki (moze byc pszenna, ale tez z pelnoziarnista)
ew. troche maki zagniesc na koncu jesli bedzie sie za bardzo lepic
50g cukru (najlepiej pudru, ale krysztal tez moze byc)
1 jajo

Wszystko ze soba zagniesc i wstawic do lodowki, a w tym czasie przygotowac foremki. Rozpuscic lyzeczke masla i pedzelkiem wysmarowac foremki. Dzieki temu warstwa bedzie cienka niz jakby smarowac twardym maslem. Lekko posypac bulka tarta. Piec nagrzac na 180°C. Urywac kawalek ciasta i wylepiac nim foremki. Wstawic do pieca, na ok. 7 minut. (w zaleznosci od wielkosci foremek, moje sa malutki, 3cm srednicy.)
Wyciagnac i polozyc obrudzone, zeby chwilke ostyglo. Uderzyc nozem w dno i babeczki wyjda bez problemu.

Pokroic truskawki i rozlozyc na babeczkach.
Teraz jeszcze tylko tortenguss o smaku truskawkowym (podobne do galaretki tylko tezeje odrazu, ale mozna tez uzyc galaretke truskawkowa) przygotowac wedlug opisu na opakowaniu. Polac po truskawkach, i dac stezec.










Sezon Truskawkowy 2009

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More