20. Februar 2009

Ciasto z maki orkiszowej





2 kubki jogurtu naturalnego po 150ml
3 kubki maki orkiszowej
2 kubki cukru trzcinowego
1 kubek oleju
4 jaja
szczypta soli
1 op. cukru waniliowego
1 op. proszku do pieczenia (dalam ok. polowy tylko)
1 mala buteleczka zapachu waniliowego albo rumowego
100g mielonych migdalow (nie mialam i dalam mielone orzechy)

Wszystko ze soba zmiksowac. (jedno opakowanie po jogurcie umyc, wysuszyc i uzywac go jako miarki do innych skladnikow) Forme wysmarowac maslem i posypac bulka tarta. Przelac ciasto i do pieca na 180°C nagrzanego, na ok 50 minut.

Mozna do ciasta dorzucic posiekane kawalki czekolady.
Moim zdaniem np. jablka albo wisnie beda rowniez dobrze pasowac,
nastepnym razem sprobuje z owocami.

1 Kommentare:

takie najprostsze przepisy
często sprawiają,
że wypieki są najpyszniejsze:-)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More