8. Oktober 2008

Wafle ziemniaczane (albo warzywne)

W ramach dolaczenia do Tygodnia ziemniaczanego zrobilam wafle ziemniaczane.

Lekka alternatywa do plackow ziemniaczanych. :)

500g ziemniakow
1 cebula
75g maki
2 jaja
sol i pieprz
(mozna dodac ziola swieze albo suszone)

Ziemniaki i cebule zetrzec na tarce. Dodac reszte i doprawic.
Maszyne do wafli nagrzac, nalozyc troche ciasta i upiec.

Tip: mozna je urozmaici robiac z nich warzywne - ziemniaki, marchewka i cukinia.

Podawac z kwasna smietana, albo z cukrem, albo z musem jablkowym, albo z mieskiem, albo sosem grzybowym (pieczarkowym). Mozliwosci jest sporo.



 





U nas byly z miesem w marynacie slodko-ostrej.

2 lyzki musztardy (srednio ostrej)
2 lyzki miodu
2 lyzki oliwy
1 zabek czosnku drobno posiekanego
sol, pieprz


Wszystko ze soba wymieszac i zamarynowac w tym mieso pokrojone w kawalki - wieprzone albo drobiowe - na kilka godzin. Potem usmazyc na patelni albo jeszcze lepiej zgrillowac.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More