W ramach dolaczenia do Tygodnia ziemniaczanego zrobilam wafle ziemniaczane.
Lekka alternatywa do plackow ziemniaczanych. :)
500g ziemniakow
1 cebula
75g maki
2 jaja
sol i pieprz
(mozna dodac ziola swieze albo suszone)
Ziemniaki i cebule zetrzec na tarce. Dodac reszte i doprawic.
Maszyne do wafli nagrzac, nalozyc troche ciasta i upiec.
Tip: mozna je urozmaici robiac z nich warzywne - ziemniaki, marchewka i cukinia.
Podawac z kwasna smietana, albo z cukrem, albo z musem jablkowym, albo z mieskiem, albo sosem grzybowym (pieczarkowym). Mozliwosci jest sporo.
U nas byly z miesem w marynacie slodko-ostrej.
2 lyzki musztardy (srednio ostrej)
2 lyzki miodu
2 lyzki oliwy
1 zabek czosnku drobno posiekanego
sol, pieprz
Wszystko ze soba wymieszac i zamarynowac w tym mieso pokrojone w kawalki - wieprzone albo drobiowe - na kilka godzin. Potem usmazyc na patelni albo jeszcze lepiej zgrillowac.
0 Kommentare:
Kommentar veröffentlichen