16. April 2008

Chleb w 3 minuty

Szybki i prosty przepis na pyszny chleb.

kostka drozdzy swiezych (42g)
450ml cieplej wody
500g maki pelnoziarnistej (weizenvollkornmehl)
100g ziaren sloneczka
2 lyzeczki soli
2 lyzki octu owocowego (np. ja uzylam ocet jablkowy)

Drozdze rozpuscic w wodzie i dodac do reszty skladnikow. Wymieszac dokladnie i NIE zostawiac zeby uroslo tylko ... forme (pieke w keksowce) wysmarowac maslem/margaryna i przelac do niej ciasto.
Wstawic do NIE nagrzanego pieca i wlaczyc go: grzanie gora/dol na 200°C na 60 minut albo termoobieg 170°C przez 50 minut. Po tym czasie wyciaglam z formy i zostawilam jeszcze na 10 minut w piecu.

Pyszny chleb, z rewelacyjnie chrupiaca skora, miekki w srodku. I do tego blyskawicznie do zrobienia, nawet z rana idzie upiec przed sniadaniem.
Mozna uzyc tez innych mak i roznych rodzajow ziaren: slonecznik, dynia, siemie lniane, sezam, mak, orzechy, migdaly, rodzynki)










Skorzystalam z przepis podanego tutaj.

1 Kommentare:

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Webcam, I hope you enjoy. The address is http://webcam-brasil.blogspot.com. A hug.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More