3. Februar 2008

Drozdzowe (na slodkie wypieki, chalke, drozdzowki)

Jeden przepis na drozdzowe ciasto juz podawalam - TUTAJ
tym razem przepis bez jajka i mleka, nadaje sie wiec dla alergikow.


500g maki
100g cukru
50g masla
1 op. drozdzy swiezych lub suszonych
szczypta soli
250ml cieplej wody


W mace zrobic dolek i pokruszyc w niego drozdze, cukier i troche cieplej wody i przykryc maka. Zostawic na 15 minut przykryte w cieplym miejscu. Dodac reszte skladnikow i wyrobic. Jeszcze raz zostawic na jakies 30 min. zeby wyroslo.
Dowolnie wyrobic: czy to na chalke, czy to na drozdzowki z kruszonka, z nadzieniem, z rodzynkami, czy to na ciasto drozdzowe; na co tylko mamy ochote i ... fantazje.
(mozna posmarowac rozbeltanym jajkiem, albo mlekiem; ja robie mlekiem, zeby uzyskac zloty kolor)
Do nagrzanego pieca do 200°C na ok. 20-30 minut.

Smacznego.


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More