14. Juni 2008

Zyrafa (deser)

mala puszka albo pol duzej z brzoskwiniami
125g mascarpone
175g twarozku
100ml smietany
40g cukru

Brzoskwinie zmiksowac. (mozna odlozyc jedna na dekoracje na koniec).
Serki wymieszac ze soba z 3-4 lyzkami soku (z puszki) i cukrem. Smietane ubic na sztywno i wmieszac do reszty delikatnie lyzka.
Na przemian ukladac w pucharkach - mus brzoskwiony, masa serowa.
Udekorowac. Schlodzic.



 



Bez mascarpone tez mozna zrobic :) Rowniez smaczny.

4 Kommentare:

No a jeśli nie mascarpone to co? Dać coś w zamian czy zostać tylko przy twarożku?
A no i jaki to ma być twarożek? Taki w stylu homogenizowanego (jak danone czy coś podobnego)? Czy też ma być taki w stylu "twarogowym", czyli grudkowaty trochę? Hm...

Tak czy siak, rzeczywiście fajnie wygląda! Pewnie równie dobrze smakuje? :-)

Czesc klamerka,

Jak nie mialam mascarpone to zrobilam tylko ze speisequark. To jest serek kremowy, cos wlasnie jak homogenizowany tylko ze o naturalnym smaku. On nie ma zadnych grudek. Wrzuc w google nazwe zeby zobaczyc zdjecia. Niestety ale ciezko mi podac odpowiednik polski.
Pozdrawiam

Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź! :-)
Tak właśnie myślałam, że to powinien być jakiś aksamitny serek. Ale wolałam jednak się upewnić :-)
Przepis już zapisany, teraz tylko czekam, aż wyjdzie słońce, co by sobie poudawać, że się jest na wywczasie pod palmami ;-))

Pozdrawiam!

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More