8. Dezember 2007

Muffiny bananowo-czekoladowe (malpki)

250g maki
1 op. proszku do pieczenia
troszke sody
szczypta soli
ok. 30 g kakao
100g cukru

Wszystko wsypac do miski i wymieszac.

W drugiej misce mieszamy mokre skladniki:

rozgniatamy widelcem 2 banany
2 jaja rozbeltujemy
80 ml oleju (albo 80g masla, ktore nalezy rozpuscic)
150g jogurtu

Wszystko mieszamy.

Potem dodajemy do suchym skladnikow i dokladnie je mieszamy.
Piekarnik rozgrzac do 180°C, ciasto rozlozyc do muffinowych foremek i piec 20 minut.

Muffiny ladnie pachna i sa przepyszne.
Do tego sa bardzo lekkie i puszyste - tutaj dowod:


 



Z gotowych muffinek zrobilam urodzinowe malpki.
100g polewy czekoladowej
oplatki (oblaten okragle)

Czekolade rozpuscilam w wodnej kapieli.
Przy pomocy patyczna zrobilam z czekolady na jednym oplatku oczy, na drugim buzie. Jeden oplatek przekroilam na pol. Z dwoch stron zrobilam naciecie i wsadzilam po pol oplatka, co stworzylo uszy.
Na gorze posmarowalam czekolada i przykleilam oplatki z oczami i buzia.



 



zrodlo

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More