2. Dezember 2007

Drozdzowkowy mix

Drozdzowki z serem to smak z mojego dziecinstwa, ktore piekla babcia.
Teraz pieke je sama. :-D

1/2 kg maki
35g drozdzy swiezych
250 ml mleka
3 lyzki oleju
100g cukru
szczypta soli
cukier waniliowy
1 jajko

Drozdze wymieszac z lyzeczka cukru az stana sie plynne.Ok. 50 ml mleka podgrzac i razem z lyzka maki i plynnymi juz drozdzami wymieszac i rozstawic rozczyn w cieplym miejscu, zeby urosl.
W tym czasie przygotowuje reszte skladnikow: maka, reszta mleka, olej, cukier, sol, cukier waniliowy i zoltko (bialko odlozyc do posmarowania). Jesli rozczyn urosl to dodaje i wszystko zagniatam. Zostawiam by uroslo.

Masa serowa:
ok. 250g twarogu
cukier (ilosc do smaku)
cukier waniliowy
skorka z ok. polowy cytryny (najlepiej bio i sparzonej)
1 jajo

Najpierw mieszam ser z cukrami i skorka by okreslic jego slodkosc. Dopiero potem mieszac z jajkiem dokladnie, na gladka mase.

Jak ciasto uroslo to rozwalkowac, pokroic odpowiednio, dac ser i zwinac. Ciasto posmarowac bialkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C ok. 25 minut. (+/-)





 



Te drozdzowki mozna rowniez zrobic z dzemem, z nutella, nougatem, budyniem czy owocami.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More