340g maki
100 ml mleka
1 jajo
20g drozdzy swiezych
1 lyzeczka cukru
125g masla
szczypta soli
5 parowek
jakies 4 plasterki sera zoltego
Do letniego mleka wsypac cukier i drozdze, wymieszac, zeby sie rozpuscilo. Przykryc i odstawic zeby wyroslo. W tym czasie przygotowac maslo - rozpuscic je i ostudzic. Przygotowac reszte skladnikow i dodac rozczyn. Wyrobic.
Parowki przekroic na pol. Urywac kawalek ciasta, rozgniesc je w dloniach na dlugosc parowki, ulozyc kawalek sera i polozyc parowke. Zlepic i troche porolowac w dloniach czy po blacie zeby nabralo ladnego ksztaltu.
Ulozyc - wychodzi mi 10 - na blaszy wylozonej papierem do pieczenia.
Do nagrzanego pieca na 180°c na 20 minut.
0 Kommentare:
Kommentar veröffentlichen