14. November 2011

Rote Bete Salat (warm) / Buraczki zasmazane

800 g Rote Bete
1 Apfel
20 g Mehl
1 EL Butter
Salz
Zitronensaft

Ich kaufe schon gekochte Bete, aber wenn ich frische nimmt, dass erst mal sauber machen und weich kochen, abkühlen lassen. Dann Rote Bete und Apfel (auch vorher schälen und entkernen) reiben.
In Topf die Butter schmelzen, Mehl zufügen und Bete mit Apfel. Verrühren. Mit Salz und Zitronensaft würzen.




800 g burakow
1 jablko
20 g maki
lyzka masla
sol
sok z cytryny

Kupuje obrane i ugotowane juz buraki, ale jesli takich nie dostaniecie to trzeba buraki obrac i ugotowac az beda miekkie, ostudzic. Teraz buraki i jablko (wczesniej obrane, bez ogryzka) zetrzec na tarce na grubych oczkach. W garnku roztopic maslo, dodac make i wymieszac. Dodac buraki z jablkiem.
Doprawic, dodac troche soku z cytryny.



To moj trzeci  przepis w ramach wspolnego gotowania pod patronatem http://zpierwszegotloczenia.pl/.
Gotujemy po polsku!

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More