Piekarnik rozgrzac na 240°C.
12 ziemniakow (najlepiej podobnej wielkosci)
50g masla
sol
Ziemniaki obrac i ponacinac. Na to jest fajny trick: polozyc ziemniak na lyzce i nacinac az do brzegu lyzki. Dzieki temu bedza rowno naciete.
Forme zaroodporna wysmarowac maslem i ulozyc ziemniaki. Reszte masla roztopic i posmarowac ziemniaki nim. Posolic i do pieca.
Piec ok. 45-60 minut co jakis czas polewajac je maselkiem, ktore zbiera sie na dnie naczynia.
Wiem, ze jakies 5 minut przed koncem pieczenia niektorzy posypuja jeszcze bulka tarta i maslem, i parmezanem. Ja jednak takie dodatkowe kalorie sobie daruje.
1 Kommentare:
Pysznosci. Super, jak sie przypieka troche. Juz chyba nie bede inaczej piekla. A pomysl z krojeniem na lyzce genialny.
Kommentar veröffentlichen